ACTUALITATE 22 februarie 2017

Săptămâna viitoare, Sfântu Gheorghe devine capitala liceenilor care dezbat

de Iulia Drăghici - Taraș | 672 vizualizări

Pregătirile pentru a 11-a ediţie a celui mai mare concurs de dezbateri din ţară dedicat liceenilor, Saint George City of Debate, sunt pe ultima sută de metri, anunţă coordonatorul principal al evenimentului, Vlad Vidican. În perioada 3 – 5 martie, Sfântu Gheorghe devine capitala tinerilor debateri. Chiar dacă cererea de participare, atât a elevilor, cât şi a arbitrilor a fost mare, organizatorii s-au limitat anul acesta la un număr de 70 de echipe participante, respectiv 210 elevi de liceu şi peste 70 de arbitri. În premieră, anul acesta vor veni la Sfântu Gheorghe şi două echipe, respectiv doi arbitri din Republica Moldova. Din oraşul gazdă vor participa trei echipe.

„Cu bucurie şi speranţă vă spun că planul iniţial pe care l-am enunţat şi în urmă cu un an, imediat ce am preluat proiectul în calitate de manager, este respectat şi am reuşit să ne îndeplinim toate obiectivele. Cum spuneam şi anterior, ediţia de anul acesta se bazează foarte mult pe calitate şi nu atât de mult pe cantitate, raportat la numărul de participanţi”, a spus managerul proiectului Saint George City of Debate 1.1, Vlad Vidican, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Acesta a mai explicat că elementele pe care s-a insistat anul acesta în ceea ce priveşte calitatea evenimentului s-au referit la mâncarea oferită participanţilor, la condiţiile de cazare, arbitraj, cât şi la condiţiile desfăşurării concursului.

Majoritatea etapelor concursului se vor desfăşura la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, în sălile de clasă şi sala de sport. Vineri, participanţii vor avea ocazia să ia parte la nişte sesiuni de pregătire speciale, în compania unor specialişti. Concursul începe propriu-zis sâmbătă, iar finala evenimentului va avea loc duminică, 5 martie, de la ora 15, la fel ca în anii trecuţi, la sala de festivităţi a Liceului Teoretic „Szekely Miko”.

Bugetul total al evenimentului ajunge la 85.000 de lei. Covalact s-a alăturat şi anul acesta evenimentului în calitate de sponsor.

Peste 50 de tineri voluntari din Sfântu Gheorghe se implică activ în organizarea concursului Saint George City of Debate.

Moţiunile propuse pentru dezbateri

Două dintre moţiunile pentru eveniment au fost stabilite de organizatori şi făcute publice. Acestea sunt: „AP crede că, în România, stabilirea vinovăţiei în procese penale ar trebui stabilită de un juriu” şi „AP, ca părinte nereligios, şi-ar încuraja activ copilul să se alăture religiei majoritare din societatea sa”. Prima moţiune va fi cea dezbătută în cadrul finalei din 5 martie.

În ceea ce priveşte premiul cel mare, organizatorii spun că încă se duc tratative şi că s-au gândit fie să revină cu ideea din ediţia anterioară, o excursie de câteva zile într-o capitală europeană, fie să ofere un cupon de reduceri la un magazin online de electronice, de unde câştigătorii să îşi poată achiziţiona la preţuri avantajoase laptopuri performante, telefoane mobile sau altele.

Saint George City of Debate a debutat în 2007 la Castelul din Arcuș. Atunci au participat doar 4 echipe – 3 din Sfântu Gheorghe și una din Ploiești. După opt ediţii, SGCD a reuşit să câştige titulatura de „cea mai amplă competiție pentru liceeni din Europa”, cu 129 de echipe participante.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.