ACTUALITATE 18 martie 2020

Săptămâna aceasta vor fi plantați 5.000 de puieți în zona Őrkő

de Daniela Luca | 948 vizualizări

Elevii din Sfântu Gheorghe nu vor putea participa la împădurire

Fundația Comunitară Covasna a anunțat marți, 17 martie, că săptămâna aceasta vor fi plantați cei 5.000 de puieți de arțar și stejar lângă cariera de piatră din zona Őrkő. Acțiunea face parte din programul de protecție a mediului de lungă durată „Poarta de Soare”. Deși inițial s-a stabilit că vor participa la împădurire și elevii de la diferite școli din Sfântu Gheorghe, din cauza răspândirii virusului COVID-19, decizia a fost amânată. 

Fundația Comunitară Covasna a anunțat că având în vedere începerea vegetației, plantarea celor 5.000 de puieți, planificată în programul „Poarta de Soare” va avea loc printr-o procedură de urgență în această săptămână, în loc de aprilie, luna planificată inițial. 

„Proiectele cu plantarea pomilor sunt în curs de derulare. Și «Un pom pentru generația următoare» e un program în plină desfășurare. Plantarea celor 5.000 de puieți într-un ritm forțat se realizează în zilele astea. Deci săptămâna aceasta trebuie să finalizăm plantarea puieților. Astăzi și mâine va fi amenajat terenul. Primăria ne ajută cu aceste lucrări. Cei de la TEGA pregătesc terenul pentru plantare. Noi am contactat o formă care ne va ajuta, deci niște profesioniști vor rezolva plantarea puieților într-o zi sau două. Din păcate nu avem acum posibilitatea să implicăm copiii așa cum am planificat inițial. Acesta este și obiectivul programului, dar în situația actuală soluția optimă este să plantăm puieții ca să nu se piardă, iar copiii vor avea ocazia să se implice pe viitor pentru că este un program de lungă durată”, precizează directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Conform acesteia, zona spre Șugaș Băi se va îmbogăți constant cu noi plantări pentru că la acei 5.000 de puieți se vor adăuga anual alți 1.000.

Pentru a acoperi cheltuielile împăduririi s-au organizat strângeri de fonduri în cutiile cu donații amplasate în câteva magazine din județ. O altă sumă de bani a provenit de la două evenimente culturale organizate de Fundație în luna decembrie a anului trecut. 

Bereczki Kinga ne-a spus cu altă ocazie că întreaga activitate a Fundației pe anul 2020 se va axa pe plantarea de pomi, dar și pe dezvoltarea cultului pentru protecția mediului prin implicarea comunității.

În ceea ce privește activitatea Fundației Comunitare Covasna în contextul răspândirii coronavirusului, Bereczki Kinga ne-a spus că momentan nu există un plan bine definit în acest sens, însă se va oferi sprijin acolo unde va fi nevoie. 

„Abordarea noastră este să ajutăm acolo unde este nevoie și dacă solicită cineva ajutorul nostru, atunci cu toată implicarea o să ajutăm. Acum sunt atâtea grupuri specializate și instituții care se implică în rezolvarea problemei, încât nu vrem și noi să ne implicăm peste autoritatea acestora. Nu ne-am gândit la o acțiune anume sau lucruri concrete pentru că acum nici nu avem o situație clară. Așteptăm să se limpezească lucrurile și atunci vom vedea în ce fel putem să ne implicăm”, a mai adăugat directorul Fundației. 

Totodată, Bereczki Kinga a precizat că se anulează și Licitația Civilă de la Târgu Secuiesc care trebuia să aibă loc luna aceasta. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.