Şah subacvatic la Centrul de scufundări de la Dalnic
Centrul de cercetări subacvatice din localitatea covăsneană Dalnic, specializat în cursuri de iniţiere a scafandrilor şi acţiuni de educaţie ecologică pentru tineri, a lansat o ofertă inedită de relaxare şi petrecere a timpului liber pe timpul verii – va organiza audiţii muzicale şi partide de şah subacvatice.
Coordonatorul centrului, Szabó Jenő, a declarat că programul „Discover Scuba Diving” cuprinde cursuri teoretice şi practice de scufundări şi se adresează persoanelor de peste opt ani interesate să descopere mediul subacvatic şi să aibă parte de experienţe noi.
„Învăţăm modul de comunicare sub apă şi după ce ne familiarizăm cu echipamentul intrăm în apă şi vom face scufundări printre nuferi şi peştişori. Vom face şi fotografii şi filmări subacvatice şi vom organiza şi diferite jocuri sub apă, inclusiv şah”, a declarat Szabó Jenő.
El a mai menţionat că începând de luna viitoare va introduce şi audiţii muzicale subacvatice, iar cei care vor veni la lacul de la Dalnic se vor putea relaxa „printre nuferii înfloriţi şi vor putea privi stelele”.
Scafandrul Szabó Jenő, care are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în acest domeniu, spune că lumea subacvatică l-a fascinat încă din copilărie, de pe vremea când explora peşterile şi galeriile inundate împreună cu colegii din clubul de speologie. A absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor, având atestat inclusiv din partea NAUI (SUA), cea mai mare organizaţie din lume pentru training subacvatic. În anul 1991 a lucrat cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau, pe care l-a însoţit într-o expediţie ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Pădurea Neagră şi până la vărsarea ei în Marea Neagră, iar în 2007 a lucrat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.
Szabó Jenő spune că adevărata experienţă a vieţii sale a fost întâlnirea cu delfinii în Marea Roşie, în 2008, care avea să fie punctul de plecare al unui proiect unic în lume – o şcoală subacvatică pentru surdo-muţi, unde aceştia sunt învăţaţi să deprindă cuvintele prin intermediul vibraţiilor. Şi-a înregistrat ideea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) dar, deşi experimentele au dat rezultate foarte bune, a fost nevoit să suspende cercetările pentru că nu a găsit fonduri pentru susţinerea financiară a proiectului.
În urmă cu doi ani a amenajat un lac artificial la Dalnic, la aproape zece kilometri de municipiul Târgu Secuiesc şi plănuieşte să dezvolte Centrul de cercetări subacvatice pe care l-a fondat.