ACTUALITATE 27 februarie 2012

S-au înmulţit furturile de lemne din păduri

de Agerpres | 75 vizualizări

Furturile de lemne s-au înmulţit în judeţul Covasna, iar autorităţile nu reuşesc să stopeze fenomenul şi nici să încaseze amenzile aplicate celor care sustrag lemn din pădurile statului ori cele private.

Prefectul judeţului Covasna, György Ervin, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că zilnic sunt depistate persoane care taie ilegal arbori pentru a-şi încălzi locuinţele ori pentru a-i vinde. Acesta a menţionat că amenzile nu au niciun efect asupra făptaşilor, deoarece marea majoritate sunt oameni sărmani care nu au bani să le plătească şi nici bunuri de valoare ce pot fi puse sub sechestru.

Prefectul a dat ca exemplu comuna Zagon, unde în decurs de o lună au fost aplicate amenzi în valoare de 18.000 de lei, adăugând că situaţia nu este singulară, „probleme similare fiind în aproape tot judeţul”.

György Ervin a menţionat că imposibilitatea recuperării amenzilor creează probleme financiare autorităţilor locale.

„Amenzile sunt incluse la capitolul venituri (...) deci, teoretic, bugetele locale ar trebui să stea bine, dar în realitate stau prost pentru că banii nu se încasează (...) Primăriile au numai teoretic bani, dar cu toate acestea, există pericolul ca la rectificarea bugetară să nu mai primească alte sume”, a declarat prefectul György Ervin.

Acesta a adăugat că au fost intensificate controalele pe raza judeţului pentru prevenirea furturilor de lemne.

Primarul comunei Zagon, Kis József, a declarat că ar trebui reînfiinţate posturile de Poliţie, altfel fenomenul nu va putea fi stopat.

„În comună sunt 1.400 de romi şi zilnic, zilnic au loc furturi, iarna din pădure, vara de pe câmp. Nu mai au frică nici de amenzi, nici de pădurar, nici de primar, de nimic, pentru că ştiu că nu avem ce să le luăm. Astăzi le dăm amendă şi mâine exact aceleaşi persoane sunt la furat în pădure”, a declarat primarul Kis József.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.