ACTUALITATE 24 iulie 2020

S-ar putea transforma Spitalul Județean, din nou, în unitate exclusiv COVID?

de Covasna Media | 2318 vizualizări

Managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, a spus joi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Covasna, într-un răspuns la o întrebare adresată de un consilier, că, deși sunt șanse mici, nu se poate exclude varianta ca, în ciuda eforturilor depuse până acum, unitatea să fie propusă să trateze din nou doar cazuri COVID-19. Indiferent de scenariu, spune acesta, toate unitățile spitalicești din județ trebuie să colaboreze, astfel încât pacienții să beneficieze de servicii medicale, așa cum este normal. 

În ceea ce privește pacienții cronici, mă refer în primul rând la oncologici, hematologici, incluși în programe de sănătate, suntem singurul județ care și în perioada de criză am asigurat asistență medicală acestor categorii de persoane. În ceea ce privește urgențele, ținta noastră și scopul nostru este să ne păstrăm această dublă calitate a spitalului, de urgență, respectiv COVID, adică să asigurăm asistență medicală și pentru pacienții infectați cu acest virus, respectiv să asigurăm și asistență medicală celor care suferă de o altă boală decât COVID. Am văzut în această perioadă că nu a fost ușor, dar la această situație de criză trebuie să se pregătească și celelalte spitale din județ. Asta înseamnă că nu putem să excludem categoric o situație viitoare în care trebuie să ne reîntoarcem ca urgențele sau anumite categorii de urgențe să fie tratate în alte spitale decât spitalul nostru. Lucrăm la scenarii, am avut și vom avea în continuare discuții în această privință, pentru că trebuie să creionăm un plan de rezervă la tot ceea ce înseamnă sistemul sanitar, cuprinzând tot județul. Toată lumea trebuie să își ia o parte din această activitate și trebuie să tratăm responsabil și în perioada următoare această situație. În momentul în care va exista o astfel de necesitate (n.red. de a trata doar cazurile COVID-19), atunci ne vom strădui ca această perioadă să fie cât mai scurtă”, a spus joi, în ședința de Consiliu Județean, managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert. 

Și președintele Consiliului Județean a subliniat, în cadrul aceleiași ședințe, înainte de a da cuvântul managerului Spitalului Județean, că pericolul nu a trecut, chiar dacă în județul Covasna situația arată mai bine decât în județele învecinate. „Nu suntem încă în al doilea val. E a doua parte a primului val. Văzând ce se întâmplă și în județele învecinate, Bacău, Vrancea și mai ales Brașov, județul Covasna fiind un județ de tranzit, e inevitabil să nu intre la noi persoane care pot aduce virusul”, a spus acesta.

Din fericire, raportarea de joi, 23 iulie, a arătat că județul Covasna nu a avut niciun caz nou de COVID-19 depistat în urma testărilor din ultimele 24 de ore. Numărul total, înregistrat de la începutul pandemiei, s-a oprit astfel la 382.

Spitalul Județean de Urgență a primit în urmă cu o lună, în 22 iunie, dreptul de a trata și alte patologii decât COVID-19. De atunci, la Urgență au ajuns peste 2.000 de persoane, iar în spital au fost internați peste 830 de pacienți. 

Iulia Drăghici - Taraș  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.