ACTUALITATE 26 iunie 2009

S-a înfiinţat Operatorul Regional Unic pentru apă şi Canalizare

de Covasna Media | 857 vizualizări
Prin acesta se vor atrage peste 68 de milioane de euro pentru lucrări de apă şi canalizare

Societatea de Gospodărire Comunală din Sfântu-Gheorghe, împreună cu Consiliul Judeţean Covasna (CJ) şi patru oraşe din judeţ, a pus bazele Operatorului Regional Unic prin care va fi posibilă atragerea în următoarea perioadă a peste 68 de milioane de euro pentru lucrări de apă şi canalizare la nivelul judeţului. Patru oraşe - Sfântu-Gheorghe, Covasna, Târgu-Secuiesc şi Întorsura Buzăului, plus CJ

Prin acesta se vor atrage peste 68 de milioane de euro pentru lucrări de apă şi canalizare

Societatea de Gospodărire Comunală din Sfântu-Gheorghe, împreună cu Consiliul Judeţean Covasna (CJ) şi patru oraşe din judeţ, a pus bazele Operatorului Regional Unic prin care va fi posibilă atragerea în următoarea perioadă a peste 68 de milioane de euro pentru lucrări de apă şi canalizare la nivelul judeţului.

Patru oraşe - Sfântu-Gheorghe, Covasna, Târgu-Secuiesc şi Întorsura Buzăului, plus CJ Covasna, au înfiinţat încă de anul trecut Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aquacov (ADI). Aceasta a decis să participe cu capital la consolidarea acestui operator regional unic, cele cinci entităţi devenind acţionari la această societate.

„Este vorba despre o strategie de dezvoltare a sistemului de apă şi canalizare cu 3 elemente: Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, Operatorul Regional Unic şi contractul de delegare a acestor servicii prin care Asociaţia deleagă gestiunea către Operatorul Regional”, a explicat purtătorul de cuvânt al GospCom, Honcz Laszlo.

Practic, Operatorul Regional trebuie să devină funcţional până în luna august, iar fără acesta nu se pot aloca cele 68.346.724 de euro pentru lucrări de apă şi canalizare în Covasna. Suma este asigurată 85% din fonduri europene, 2% din partea operatorului regional cu cele 5 entităţi acţionare şi 13% fonduri guvernamentale. Banii vor fi alocaţi Operatorului Regional, fără de care sumele nu ar putea fi atrase. Potrivit directorului ADI, Valeriu Şerban, termenul limită pentru ca Operatorul Unic să funcţioneze este 15 august, urmând ca săptămâna viitoare Asociaţia să demareze discuţiile cu Operatorul. În momentul de faţă are loc elaborarea studiilor de fezabilitate şi a caietelor de sarcini pentru investiţiile în localităţile amintite, iar toate acestea trebuie să fie gata până la 1 septembrie.

Licitaţiile internaţionale vor avea loc pentru fiecare oraş în parte şi vor fi realizate de Operatorul regional.

Managerul de dezvoltare al GospCom, Kato Bela, a precizat că dacă se respectă toate termenele amintite, lucrările propriu zise în sistemele de apă şi canalizare din cele 4 oraşe vor fi demarate în anul 2010 şi se vor extinde pe 3 ani.

Lucrările din cele peste 68,3 milioane de euro se referă la reabilitări şi extinderi de staţii de tratare, reabilitări ale reţelei de distribuţie şi staţii de epurare, tratare nămol, extinderea reţelelor de canalizare, noi staţii de pompare şi altele, în oraşele precizate.

Ulterior, la ADI pot adera toate comunele din judeţ şi oraşul Baraolt care încă nu şi-a manifestat această intenţie. De asemenea, lucrările realizate prin Operatorul Regional Unic vor completa lucrările deja derulate sau pe cale de a fi demarate din alte fonduri. În cadrul Operatorului Unic sa mers pe un capital social de 1,7 milioane de lei, din care Sfântu-Gheorghe, care este acţionar majoritar, a venit cu un aport de 900.000 de lei, Târgu-Secuiesc 300.000 de lei, Întorsura Buzăului şi Covasna câte 150.000 de lei, iar Consiliul Judeţean 200.000 de lei.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aquacov s-a înfiinţat încă de anul trecut şi reprezintă voinţa autorităţilor locale, acesta urmând a încheia contractul de delegare a gestiunii serviciilor de apă şi canalizare cu Operatorul.

Ana Sidon

Teme articol: apa canalizare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Butyka Elemér, 26 iunie 2009
Aquacov
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.