ACTUALITATE 9 februarie 2015

Romii vor cursuri de antreprenoriat

de Agerpres | 107 vizualizări

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna şi-a propus să organizeze în acest an cursuri de antreprenoriat pentru romi, după ce mai mulţi membri ai acestei etnii şi-au manifestat interesul de a dobândi competenţe în domeniu.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că tinerii, în mod special, au fost interesaţi să înveţe să „facă afaceri”. Le-am prezentat ce cursuri avem, în ce domenii se pot califica şi ne-au spus: afaceri, vrem să ştim cum se fac afaceri. Ne-a surprins şi pe noi acest lucru. În special cei din generaţia tânără s-au arătat interesaţi, prin urmare încercăm să organizăm anul acesta şi cursuri de antreprenoriat pentru romi, a declarat Kelemen Tibor.

El a menţionat că anul trecut AJOFM Covasna împreună cu societatea Brahms Internaţional din Braşov a demarat patru cursuri de calificare a romilor în meseria de agent de curăţenie, printr-un proiect ce a avut ca scop integrarea pe piaţa muncii a categoriilor defavorizate. În cele patru grupe au fost cuprinse aproape 90 de persoane de etnie romă din localităţile Vâlcele, Araci, Belin şi Sfântu Gheorghe, în special şomeri de lungă durată, fără studii şi fără calificare profesională.

„Nu ne-am propus neapărat ca judeţul Covasna să aibă agenţi de curăţenie cu diplomă, ci ne-am propus ca aceşti oameni cuprinşi în aceste cursuri să-şi îmbunătăţească starea lor socială, să-şi schimbe mentalitatea faţă de ce aşteptări are comunitatea de la ei, modul în care trebuie să se integreze şi după aceea să aibă aşteptările să fie şi angajaţi”, a afirmat Kelemen Tibor.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Covasna, absolvenţii acestor cursuri vor obţine certificat de calificare recunoscut la nivel naţional şi vor fi încurajaţi să se organizeze şi să-şi deschidă o afacere pe cont propriu prin care vor putea presta diverse servicii în domeniul salubrităţii şi întreţinerii spaţiilor verzi.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor fără locuri de muncă, AJOFM Covasna a organizat anul trecut peste 45 de cursuri de calificare în 25 de ocupaţii, absolvite de aproape 910 persoane. Cea mai mare căutare au avut-o cursurile de lucrător în comerţ, frizer, manichiuristă-pedichiuristă şi cele de competenţe lingvistice (engleză şi germană). AJOFM Covasna şi-a propus ca anul acesta să înceapă şi cursuri de spaniolă şi italiană.

În judeţul Covasna sunt înregistraţi oficial circa 5.700 de şomeri, dintre care 1.340 beneficiază de ajutor de şomaj.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.