ACTUALITATE 14 octombrie 2015

Românii se aşteaptă la o creştere a veniturilor, dar dorinţa de a cheltui este încă scăzută

de Mediafax | 68 vizualizări

Românii se aşteaptă la o creştere a veniturilor, în contextul evoluţiei bune a economiei, însă nivelul redus al acestora, suficient în multe cazuri doar pentru a acoperi necesităţile zilnice, ţine la un nivel scăzut dorinţa de a cheltui, potrivit studiului GfK Climatul de Consum.

„Anul trecut, economia românească a înregistrat progrese. În al doilea trimestru al anului 2015, produsul intern brut a înregistrat o valoare cu 3,3 procente mai mare faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent. Deşi previziunile economice în trimestrul al treilea au scăzut cu 2,8 puncte până la nivelul actual de 18,5 puncte, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, s-a înregistrat o creştere semnificativă de aproape 15 puncte”, potrivit GfK.

Creşterea economică are un efect pozitiv asupra aşteptărilor cetăţenilor în ceea ce priveşte veniturile. În luna septembrie, indicatorul corespunzător a crescut cu doar 2,8 puncte până la 21,3 puncte, comparativ cu luna iunie, însă comparat cu aceeaşi lună a anului trecut creşterea este relativ mare, şi anume de 16 puncte.

În pofida aşteptărilor pozitive, veniturile sunt de regulă suficiente doar pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi, astfel că dorinţa de a cheltui în România rămâne la un nivel scăzut. Cu -6,4 puncte, aceasta continuă să se situeze în intervalul negativ, deşi o creştere de 5,1 puncte a fost înregistrată în raport cu luna iunie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.