ACTUALITATE 31 martie 2022

Restaurantele, scutite de taxa de participare la Zilele Sfântu Gheorghe 2022

de Iulia Drăghici - Taraș | 1582 vizualizări

Măsura vine ca formă de sprijin post-pandemie 

Restaurantele din Sfântu Gheorghe care vor avea stand la Zilele orașului nu vor mai plăti taxă de participare anul acesta. Decizia a fost luată de autorități ca formă de sprijin pentru aceste afaceri, afectate după cei doi ani de pandemie. Vor fi aproximativ opt locații în centrul orașului care vor fi puse la dispoziția acestora. 

Punctele de alimentație publică, în jur de 8 la număr, vor fi amplasate pe strada Libertăţii, în faţa Casei cu Arcade, dar şi în parcarea fostului hotel Bodoc. Vor fi scutiți de taxă și producătorii locali de kürtőskalács, însă doar cei din Sfântu Gheorghe. 

În Piaţa Sfântul Gheorghe (zona magazinului Șugaș) vor putea fi găsiţi comercianţii de Street Food și producători de bere artizanală. Vor fi în jur de 15 de astfel de comercianți. Aceștia, dar și producătorii locali și meșteșugarii vor avea de achitat o taxă de participare. 

Una din noutăți este că restaurantele din Sfântu își vor putea ocupa locul în târg gratis, ca o compensare a celor doi ani care au fost destul de grei pentru aceștia. (...) Asta a fost ideea, să plătească primăria, „din buzunar”, artiștii, adică din alte venituri și să permită restaurantelor ca, prin această ocazie, să se pună pe picioare. Sperăm că îi va ajuta (...) În schimb, cei care vin cu kürtős și nu sunt din Sfântu, vor participa la licitație, pentru că sunt foarte căutate aceste locuri”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, administratorul public al municipiului, Czimbalmos Kozma Csaba. 

Acesta a spus și că ajutorul pentru restaurante s-ar putea dovedi semnificativ pentru că în anii trecuți sumele strânse din aceste taxe se ridicau la peste 100.000 - 150.000 de lei în total, bani care erau folosiți pentru plata artiștilor sau pentru alte cheltuieli. 

În 2018, subiectul atribuirii spațiilor de alimentație publică la Zilele Sfântu Gheorghe a fost unul controversat. Atunci, câțiva întreprinzători și producători locali s-au declarat discriminați de sistemul de licitație implementat în premieră. Până atunci, organizarea era în responsabilitatea Asociației Restaurantelor din municipiu, iar taxele erau stabilite în funcție de un cuantum general. La momentul respectiv, primarul Antal Árpád a declarat că pentru următorul an se va aplica o taxă în funcție de procentul din vânzări. 

Printre noutățile de anul acesta, care au legătură cu lumea gurmanzilor, este și mutarea Curții Vinurilor, care era până acum la Muzeul Național Secuiesc, în zona Hotelului Park. Un târg al producătorilor locali de alimente va avea loc în Piața Libertății, în zona unde se organizează tradițional astfel de târguri. 

Ediția cu numărul 29 a Zilelor Sfântu Gheorghe are loc în perioada 23 aprilie – 1 mai, dar evenimentele în aer liber, din centrul orașului debutează miercuri, 27 aprilie. 

Sursa foto: arhivă/2019 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.