ACTUALITATE 25 octombrie 2022

REPORTAJ. Tărâmul fermecat din Sita Buzăului – noua poveste a Bibliotecii Comunale

de Iulia Drăghici - Taraș | 1053 vizualizări

Un coridor întunecat, două rânduri de scări și câteva doze mici de curiozitate și spirit de aventură duc spre un portal care face legătura cu o lume bogată în magie și vieți fermecate pline de sens și culoare. Oamenii din Sita Buzăului știu unde să găsească acest loc. Ei cunosc foarte bine faptul că în Căminul Cultural, deasupra sălii de spectacole, trăiesc prinți, prințese, vrăjitoare, magi, sirene, căprioare fermecate, dar și copii năzdrăvani și țărani iubitori de pământ ori alte personaje care abia așteaptă să fie descoperite. Sunt acolo, între paginile cărților așezate frumos pe rafturile Bibliotecii Comunale. Ce nu știu poate nici ei, nici alții din zonă și din județ este că biblioteca însăși este în prezent personaj principal într-o nouă poveste. Poveste pe care v-o împărtășim în cele ce urmează. 

A fost odată o bibliotecă de comună asupra căreia atârna riscul de a fi înghițită de întuneric, praf și pânze de păianjen, ca multe alte colege de-ale sale din județ și din țară. Doar că, deși ar fi putut avea un destin tragic, în povestea de față eroina noastră, Biblioteca Sita Buzăului, este sufletul unei povești despre reușită în ciuda multor piedici. 

Sunt mai bine de trei sau patru ani de când în comuna covăsneană se fac investiții mai mici sau mai mari, dar constante, în reabilitarea Bibliotecii din satul central, aflată deasupra Căminului Cultural. Dar pandemia, care ne-a închis în case, la care se adaugă dezvoltarea accelerată a mediului online, plus faptul că instituția a rămas fără angajat, puteau foarte ușor să fie ingredientele dezastrului, culminat cu un lacăt pus pe portalul către acest Univers al cunoașterii. Este, în schimb, baza unei rețete de succes. 

De două luni, o nouă bibliotecară a preluat misiunea grea, dar atât de frumoasă, de a-i face pe copii să se îndrăgostească de citit și să îi împrietenească din nou cu eroina poveștii noastre, Biblioteca din Sita Buzăului. Este vorba despre Maria-Magdalena Lazăr, o tânără originară din comună. 

Cărți noi, laptopuri, internet și cadouri surpriză

După angajare, a început o perioadă în care, cu sprijinul specialiștilor de la Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, s-a făcut o selecție a titlurilor existente. Apoi, cu ajutorul profesorilor din comună, care au făcut sugestii de titluri noi, necesare elevilor, și cu finanțare de la bugetul local, s-a dat comandă de cărți noi. 

Au început să se organizeze, tot prin intermediul școlii din zonă, ore de dirigenție, prin rotație, la bibliotecă, pentru a-i familiariza pe elevi cu locația. Acolo, pe lângă mii de volume, câteva laptopuri, scaune comode și o atmosferă caldă, pe cei mici îi așteaptă și semne de carte, personalizate cu citate din cărți, create de mâna bibliotecarei, pe care le oferă cadou cititorilor. A cumpărat din banii ei creioane, acadele, cărți de colorat și alte mici surprize cu care îi ține aproape pe cititorii mici de azi, oamenii mari de mâine. 

Biblioteca din comuna Sita Buzăului are în prezent aproximativ 200 de fișe de cititor, iar cei mai activi, dar și mai longevivi, deși am fi bănuit că e vorba de elevi, sunt doi pensionari, Miron Boricean și Vasile Bocîrnea. 

În ceea ce privește numărul cărților, acest mic Univers din comună numără circa 22.000 de volume. Cu mențiunea că nu este vorba doar despre sediul din reședința de comună, ci și de filialele din celelalte sate. Doar că, spre deosebire de cea din Sita Buzăului, care este deschisă de luni până vineri între 8:00 și 16:00, cele din Ciumernic și Zăbrătău au program doar atunci când sunt activități specifice. 

Zilele acestea, stocul de la Sita Buzăului va fi actualizat cu aproape 100 de cărți noi, comandate după recomandările profesoarelor de limba română din comună. 

Sunt și cărți de care au nevoie la școală, iar acum am comandat altele noi, avem internet, laptopuri și chiar i-am încurajat pe copii să vină aici să facă temele, proiectele pe care le au în grup. Am avut copii, grupe de câte cinci, șase, care și-au dat întâlnire aici. (...) Copiii au nevoie de lectură pentru că așa își dezvoltă vocabularul, dar dacă vin aici se și desprind un pic de viața online”, ne-a spus la finele săptămânii trecute, când am fost în vizită la fața locului, bibliotecara, Maria-Magdalena Lazăr. 

Cum se face accesul 

Accesul la bibliotecă se face fără prea mari pretenții, adică fișa cititorului este întocmită pe loc, pentru că se dorește înlesnirea accesului la lectură, nu să se piardă timp cu birocrația. Și dacă vă întrebați cum se asigură bibliotecarul că își primește cărțile înapoi, aflați că aici se ia în calcul avantajul unei comunități mici, în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea și se respectă. Mai ales când vine vorba de cărți. Sigur că, atunci când este posibil, pe lângă date personale ale elevului, pe fișă se mai notează numărul de telefon al părintelui și o serie de buletin. Dar nu sunt condiții obligatorii pentru acces la lectură. 

O regulă importantă este însă aceea că o carte poate fi reținută de cititor acasă maxim 30 de zile. Pentru lecturile obligatorii, de la școală, acest termen este de șapte zile, pentru că este important să aibă acces la carte cât mai mulți copii. 

Tot pentru egalitate de șanse s-au cumpărat și laptopuri la bibliotecă. „Nu toată lumea are calculator acasă. Pentru cei mai defavorizați, ăsta e un punct forte”, ne-a dezvăluit și primarul, Nicolae Stoica, cel care ne-a fost și ghid săptămâna trecută, când am fost să vedem cu ochii noștri lumea fermecată ce îi așteaptă pe curioși deasupra Căminului din Sita. Tot edilul ne-a spus din capul locului că noua angajată este sora lui. Acesta este și un motiv pentru care are și așteptări mari, dar și toată încrederea că biblioteca se va dezvolta și își va atinge adevăratul potențial. 

„Degeaba ai o bibliotecă dacă o ții închisă”, a mai punctat edilul. 

„Un exemplu demn de urmat”

Punctul de vedere este împărtășit și de reprezentanții Bibliotecii Judeţene „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe. De altfel, cel care ne-a atras atenția că se întâmplă lucruri frumoase la biblioteca din comuna Sita Buzăului a fost chiar directorul Szonda Szabolcs. 

Orice reînnoire instituțională este binevenită și salutară, iar dacă se întâmplă la biblioteci publice, cu atât mai mult, deoarece acest domeniu a resimțit din plin efectele nefaste ale perioadei pandemiei, în care multe dintre ele, mai ales cele rurale, au fost nevoite să-și restrângă activitatea, chiar până la închiderea lor, să sperăm doar temporară. Ca urmare, ceea ce s-a realizat acum la Sita Buzăului (similar cu ceea ce s-a înfăptuit sau se face în ultimele luni, de pildă, la Aita Mare, Arcuș, Cătălina, Ghelința, în sensul revigorării bibliotecilor publice locale) merită toate felicitările, și constituie un exemplu demn de urmat. Biblioteca județeană oferă cu bucurie sprijinul profesional tuturor bibliotecilor publice covăsnene”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, directorul Bibliotecii Județene. 

Szonda Szabolcs a lăudat și activitățile întreprinse de noua bibliotecară. 

Colega noastră bibliotecară din Sita Buzăului a inițiat mai multe activități în bibliotecă, atât proprii, cât și găzduite, printre care Colțul copiilor, în care se desfășoară cât de curând, cu regularitate, lecturi de basme și activități de artă artizanală, respectiv activități de îndemnare la lectură, cum a fost și cea în care s-au confecționat semne de carte în incinta bibliotecii. Aceasta oferă spațiu util și plăcut atât pentru lecții de muzică, cât și pentru rezolvarea temelor pentru acasă, prin fondul său livresc și conexiunea de internet asigurată pe calculatoare proprii. Ceea ce demonstrează și faptul că o bibliotecă reînnoită nu stă doar în renovare și în echipamente noi, ci și în pasiunea, inventivitatea, energia celor care se ocupă de soarta acestei instituții. Un lucru foarte important în acest proces este și că biblioteca are un orar stabil cu publicul, deci cititorii pot să se obișnuiască cu programul instituției, se pot baza pe acesta. În acest fel, respectiv printr-o muncă susținută în privința îmbogățirii și diversificării ofertei culturale și livrești, sunt șanse reale ca o bibliotecă să-și îndeplinească rolul actual foarte necesar, acela de a fi și un nucleu, un centru spiritual al comunității, un depozitar de cunoștințe generale, dar și de istorie și de patrimoniu local(ă), care vine în întâmpinarea cerințelor culturale și de documentare ale celor din localitate și din zonă, respectiv propune lucruri atractive pe acest plan. Iar acest lucru este și mai valabil, poate fi și mai eficient în comunitățile mai mici la număr, cum sunt cele pentru care există bibliotecile comunale”, a punctat directorul Bibliotecii Județene. 

Primarul Nicolae Stoica aproximează că până acum, în ultimii trei, patru ani, s-au investit peste 25.000 de euro, majoritatea fonduri locale, în lucrările și achizițiile ce s-au făcut la biblioteca din comună. S-a zugrăvit, iar prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Progressio au fost achiziționate rafturi și alte elemente de mobilier. 

„Dacă nu avem educație, nu avem viitor”

Iar investițiile nu se opresc aici. Urmează să se pună la punct și sistemul de încălzire, pentru că centrala Căminului nu mai face față. Totodată, vizavi de bibliotecă se va construi centrul de promovare turistică al comunei. De administrarea acestuia se va ocupa tot bibliotecara. 

„Când am făcut angajarea, am înființat un post nou, în care am cuplat funcția de bibliotecar cu cea de angajat la noul birou de promovare turistică. Acesta va avea sediul vizavi de bibliotecă. Acum modernizăm și pregătim locația. Deci noul angajat deține două funcții în una singură, pentru că am vrut să rezolvăm două probleme”, ne-a spus primarul Nicolae Stoica. 

În viitor, este în plan și o reabilitare totală a Căminului Cultural, care deocamdată depinde de finanțări externe, fiind vorba despre o investiție ceva mai însemnată. 

Noi, autoritatea locală și corpul profesoral, avem o obligație, pentru că acești copii o să fie mâine în conducerea statului, a localității și așa mai departe. Or, dacă nu avem educație, nu avem viitor. Ăsta e principiul pe care ne bazăm”, a mai declarat primarul. 

Că ceea ce se întâmplă la Sita Buzăului funcționează ne-a fost demonstrat și prin faptul că, în timp ce noi plecam, o fetiță care strângea la piept o carte se îndrepta spre bibliotecă. În parcare o așteptau tatăl și frățiorul. Chiar dacă nu s-a descris ca fiind o cititoare înrăită, micuța a dovedit, când s-a întors la scurt timp cu un alt volum, că a găsit motivație să dea măcar o șansă lecturii. Iar tatăl s-a declarat foarte fericit pentru acest lucru. 

Este o investiție foarte bună pentru educația copiilor din zonă. Mi se pare un lucru normal să avem această posibilitate. Cam săptămânal venim cu ei să lase, să ia cărți. Trebuie să facem asta, pentru că e pentru ei, pentru educația lor, pentru viitorul lor. De aia suntem părinți”, a spus Andrei Boricean, tatăl fetiței. 

A fost odată o bibliotecă de comună asupra căreia atârna riscul de a fi înghițită de întuneric, praf și pânze de păianjen. Dar nu s-a întâmplat așa. Pentru că eroina noastră, Biblioteca Sita Buzăului, și-a găsit aliați și prieteni adevărați, care ceas de ceas, zi de zi, o fac să strălucească. Iar ea, la rândul ei, îi binecuvântează pe toți cu lumina extraordinară a cunoașterii, găsită în paginile fiecărei cărți care face parte din ea. 

Câțiva pași printr-un coridor întunecat, peste două rânduri de scări, și câteva doze mici de curiozitate și spirit de aventură, și iată-ne într-o altă lume bogată în vieți fermecate pline de sens și culoare. Aflați astfel că magia există și se află în cărți și în oamenii care știu să le iubească. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.