ACTUALITATE 12 februarie 2009

Referendumul pentru autonomie, la Tribunalul Covasna

de Covasna Media | 829 vizualizări

Niciuna dintre cele 9 hotărâri de consilii locale din judeţul Covasna, ce vizau organizarea unor referendumuri pentru autonomia Ţinutului Secuiesc nu a rămas „neatinsă” din punct de vedere al intervenţiilor legale, fiind atacate în contenciosadministrativ. Hotărârile privind organizarea referendumurilor pentru autonomie ale consiliilor locale din Bixad şi Baraolt au fost deja anulate de către Tribunalul Covasna, în vreme ce cea a Consiliului Local Arcuş a fost revocată, fără nicio altă intervenţie.

Pe rolul Tribunalului Covasna se află încă cinci hotărâri de consiliu, cele ale localităţilor Boroşneu-Mare, Târgu-Secuiesc, Ilieni, Vârghiş şi Micfalău, pentru hotărârea Consiliului local Ozun, adoptată în ianuarie 2009, urmând a fi introdusă acţiunea de anulare.

În ceea ce priveşte hotărârea Consiliului Local Sfântu-Gheorghe, adoptată la finele lunii ianuarie şi care stabileşte organizarea, în data de 15 martie, a referendumului pentru autonomie, aceasta urmează să fie supusă controlului de legalitate, ca şi celelalte hotărâri.

Iniţiate de consilierii Partidului Civic Maghiar, proiectele de hotărâre referitoare la organizarea de referendumuri locale pentru consultarea cetăţenilor se referă la modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Covasna, conform „Statutului de autonomie al Ţinutului Secuiesc“.

În „Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc” există articole ce prevăd că „Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României", că „în Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului“, că „statutul garantează folosirea liberă a simbolurilor naţiunii maghiare, precum şi ale comunităţilor naţionale aflate în minoritate numerică în Ţinutul Secuiesc” şi că „autorităţile regiunii autonome vor fi Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare şi Preşedintele Ţinutului Secuiesc“. Nu doar consiliile locale din judeţul Covasna au iniţiat proiecte de hotărâre cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc, acestea existând şi în Harghita. Până în prezent, există 25 de hotărâri de consilii locale referitoare la organizarea unor referendumuri pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. În vreme ce la Miercurea Nirajului, în judeţul Mureş, consilierii UDMR au respins recent adoptarea unei astfel de hotărâri, la Sfântu Gherghe reprezentanţii UDMR sau alăturat celor ai PCM, stabilind organizarea referendumului pentru data 15 martie, când au loc manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Monica Rizea

Teme articol: autonomie referendum tribunal
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.