ACTUALITATE 18 decembrie 2016

Redistribuirea mandatelor în judeţul Covasna: o premieră şi o chestiune „absolut de noroc”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2217 vizualizări

Județul Covasna a fost luat prin surprindere cu ocazia rezultatelor la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Partidul Mișcarea Populară, coordonat la nivel central de fostul președinte Traian Băsescu, trimite din Covasna în Parlament atât un senator, cât şi un deputat, cu toate că aici mai puțin de 3% dintre alegători și-au dorit o astfel de reprezentare în noul legislativ. Potrivit reprezentanților Biroului Electoral Județean Covasna, faptul că acelaşi partid obţine la redistribuire două posturi de parlamentar în judeţul nostru este o premieră, dar şi o chestiune „absolut de noroc”.

„E o chestiune de nivel naţional. Se face o redistribuire pe norme întregi. Spre exemplu, dacă au votat 7,2 milioane de români, iar în Camera Deputaţilor sunt 350 de locuri, se face împărţirea şi se află numărul de voturi pe care trebuie să îl aibă un deputat. Birourile Judeţene fac această împărţire, iau norma necesară unui parlamentar, văd câte voturi a obţinut şi atribuie aceste mandate. Redistribuirea mandatelor, pe baza numărului de locuri rămase după calcularea locurilor întregi, se face la nivel naţional. Dau un alt exemplu, să zicem că pentru PSD au rămas 7.000 de voturi în Covasna, 9.000 în Harghita şi aşa mai departe, deci insuficiente pentru un deputat, aceste voturi se adună până se face o normă întreagă, iar repartizarea se face de către un soft, deci nu de oameni. Acest program vede unde mai au partidele locuri libere şi le repartizează, până la împlinirea numărului de locuri necesare în Parlament. Acesta este şi cazul PMP, care, se pare, a mai avut locuri libere în Covasna”, ne-a explicat Gheorghe Șchiopu, reprezentant al BEJ Covasna.

Aceeaşi sursă a subliniat că este important să ţinem cont de faptul că alegerile parlamentare sunt despre partide, şi nu despre oameni şi că acest calcul de redistribuire se face la nivel naţional. „E un program de calculator care valorifică toate voturile partidelor, în acest caz. Dacă e vorba de colegii, atunci se ţine cont de om, de candidat”.

Rezultatele alegerilor parlamentare de anul acesta au produs aşadar o premieră istorică: „Aceasta este prima dată când două locuri se dau prin redistribuire aceluiaşi partid, din 1990 încoace. Softul acesta (n.red. de redistribuire) îl au şi cele două partide mari, PSD şi PNL. Au încercat şi ele simularea, în urmă cu câteva zile, când nu mai erau de adunat decât voturi foarte puţine, care nu mai puteau influenţa în mod esenţial rezultatele. Simularea a arătat acelaşi lucru, faptul că cele două locuri rămase la redistribuire merg la PMP”, a mai precizat Gheorghe Şchiopu.

În istoria alegerilor parlamentare din judeţul Covasna s-a mai înregistrat un caz similar, când un partid aflat pe o poziţie inferioară conform voturilor obţine o poziţie în legislativ. În urmă cu 20 de ani, respectiv în 1996, PUNR Covasna a câştigat un loc în Camera Deputaților, ocupat de profesorul universitar doctorul Petre Ţurlea, deși obținuse puțin peste 3.000 de voturi din partea covăsnenilor, în condiţiile în care şi atunci au fost partide care au avut mai multe voturi.

Marii câştigători din judeţul Covasna ai scrutinului de săptămâna trecută sunt în fapt UDMR, cu cele peste 75% din voturi obţinute, care trimit în Parlament patru reprezentanţi (pe deputaţii Benkő Erika, Márton Árpád şi Kulcsár Terza-József şi pe senatorul Fejér László), dar mai ales PMP Covasna, care cu cele în jur de 3% din voturi trimite doi reprezentanţi în noul legislativ (pe deputatul Octavian Goga şi pe senatorul Gheorghe Baciu).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un biclist pieton, 19 decembrie 2016
O ineptie. Poate (unii) ne bucuram ca am scapat de domnul-incapabil-indiferent, sau dna cantareata-care-n-a-gasit-alt-judet-in-afara-de-Covasna. Dar nici ilustrii necunoscuti de la PMP nu ne fac citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.