ACTUALITATE 24 ianuarie 2024

Record: Peste 6.700 de pomi fructiferi distribuiți în 2023 de Fundația Comunitară Covasna

de Diana Pantelimon | 736 vizualizări

Printr-un program cu impact semnificativ în județul Covasna, „Un pom pentru generația viitoare”, Fundația Comunitară Covasna (FCC), în limba maghiară Háromszéki Közösségi Alapítvány​ (HKA), a distribuit anul trecut un număr record de 6.705 pomi fructiferi autohtoni în 12 localități. FCC a marcat un an 2023 de succes în ceea ce privește implicarea în dezvoltarea durabilă a comunității. Directoarea organizației, Bereczki Kinga, a transmis, într-un comunicat de presă, raportul de activități al anului 2023. 

Cu un total de 42.000 de puieți de pomi autohtoni distribuiți pe întreg teritoriul județului, de-a lungul celor zece ani de existență a fundației, programul a contribuit la consolidarea resurselor naturale și la promovarea biodiversității. 

„În 2023, FCC a sprijinit/dezvoltat comunitatea prin două programe, și anume programul Mai mult decât un loc pe hartă pentru care a cheltuit aproape 30.500 lei, cu 39 de excursii pe teren, în care au fost implicați în total 1.552 de elevi și 116 profesori însoțitori. Programul Un pom fructifer pentru generaţia viitoare, aflat acum în al zecelea an, a distribuit un număr record de pomi fructiferi autohtoni: 6.705 în 12 localități. Un total de 42.000 de puieți de pomi autohtoni au fost distribuiți în perioada programului, acoperind întreaga arie geografică a județului”, se arată în raportul anual al fundației. 

Pe lângă activitățile programelor menționate, în 2023, FCC a reușit să mobilizeze resurse financiare semnificative pentru cauzele comunitare. Prin granturi și colectare locală de fonduri, s-au strâns în total 583.000 de lei. Într-o notă de responsabilitate față de comunitate, fundația a folosit 412.187 de lei în scopuri comunitare. 

Raportul mai arată că în domeniul programelor comunitare, doi noi producători au aderat la marca protejată „Produs covăsnean”, o inițiativă dezvoltată de FCC în 2006.

În Baraolt, interesul pentru cardul comunitar a crescut semnificativ, atrăgând doi potențiali parteneri. Alături de partenerul de lungă durată, Deák Hámor SRL, reprezentanții FCC speră că programul va continua să susțină dezvoltarea locală. 

Alte două firme s-au alăturat acțiunilor fundației. EON a participat la curățarea Oltului și la plantarea de puieți la Poarta Soarelui. Angajații și voluntarii firmei Zambelli SRL au organizat un eveniment caritabil pentru vârstnicii de la Căminul „Zathureczky Berta”. 

Raportul a evidențiat, de asemenea, succesul planului de dezvoltare urbană pe doi ani, „Prospera”, finalizat în septembrie 2023. În cele 53 de acțiuni comunitare (zile sportive, mese rotunde, forumul rezidenților și activități de curățenie) s-au implicat 807 persoane din trei cartiere din Sfântu Gheorghe, Câmpul Frumos, Őrkő și Ciucului. 

În cursul anului 2023, Fundația Comunitară Covasna (FCC) a reușit să strângă sume considerabile pentru cauze umanitare, prin intermediul „Licitației Civile”, o metodă ce a demonstrat eficiență și a atras atenția publicului larg. 

„În cadrul Balului Rotary de primăvară, aproape 200 de donatori au donat 170.700 de lei pentru programul Home Assist al Crucii Roșii din județul Covasna (paturi moderne de spital pentru pacienții aflați la domiciliu) și pentru programul Kindered al Fundației Diakonia (activități de după-amiază pentru copiii săraci). La sfârșitul anului, la Lacul Roșu a avut loc Balul Întreprinzătorilor Secui, unde 55 de susținători (34 de persoane fizice și 21 de companii) au donat 135.600 de lei pentru a sprijini trei proiecte comunitare: tabere de vară pentru copiii bolnavi de cancer (Asociația Împreună pentru copiii bolnavi de cancer Târgu Mureș), un covor de cauciuc pentru un loc de joacă pentru copiii autiști (Asociația Rază de soare în ploaie Gheorgheni) și modernizarea sistemului de încălzire la sediul centrului pentru persoane cu dizabilități (Fundația Șansă Gheorgheni)”, potrivit raportului anual. 

Fundația Comunitară Covasna consideră 2023 un an de succes în ceea ce privește participarea la programele comunitare. 

„În concluzie, am avut un an bun în ceea ce privește participarea la programele comunitare și responsabilitatea socială corporativă. Au existat voluntari, au existat donatori și, ca urmare, mediul nostru natural este consolidat și curățat, iar cetățenii entuziaști sunt ajutați și încurajați să își asume sarcini neobișnuite. În acest fel, comunitatea noastră este construită și consolidată prin faptele bune ale membrilor”, a transmis, în comunicatul de presă, Bereczki Kinga.

FCC a fost înfiinţată la iniţiativa mai multor întreprinzători locali şi lideri de organizaţii civile, care şi-au propus să creeze un fond de dezvoltare a comunităţii locale şi să investească resursele în domenii importante precum educaţie, sănătate, cultură, economie şi sport.

Programul „Un pom pentru generația viitoare”, care a ajuns la a zecea ediție în 2023, a fost inițiat în scopul revitalizării livezilor şi salvării soiurilor tradiţionale aflate pe cale de dispariţie.

Majoritatea pomilor fructiferi au fost oferiţi gratuit cetăţenilor din mediul rural.

O parte dintre puieţi au fost obţinuţi în pepiniera fundaţiei, înfiinţată în localitatea Valea Crişului, alţii au fost achiziţionaţi, iar oamenii au putut alege din mai multe soiuri de mere, pere, gutui şi vişin.

Sursa foto: Háromszéki Közösségi Alapítvány, Covasna Community Foundation/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.