ACTUALITATE 5 iulie 2022

Recensământul a ajuns la 80% dintre covăsneni, dar nu este suficient

de Iulia Drăghici - Taraș | 688 vizualizări

Autoritățile le recomandă celor care nu au fost recenzați încă să se implice în proces și să fie proactivi 

Rata de recenzare la nivelul județului Covasna a ajuns la 80%, procent care ne plasează pe locul șapte la nivel național. Mai sunt însă doar mai puțin de două săptămâni și încă zeci de mii de persoane care trebuie să participe la acest proces, pentru a atinge țintele și a vorbi despre un succes. Asta în vreme ce numărul recenzorilor alocat județului Covasna este fix, de 228 de persoane. Drept pentru care autoritățile solicită înțelegere și sprijin și din partea cetățenilor care nu au luat parte încă la demers și să vină și ei înspre recenzori. 

Cele mai recente date, înregistrate duminică, 3 iulie, pe care ni le-a prezentat Direcția Județeană de Statistică a județului Covasna luni, ne arată că cele mai slabe proporții de recenzare sunt de peste 70% (la Estelnic, Ghidfalău și Turia), respectiv că multe sunt localitățile care au peste 80 și 90%. Dar cu toate că nu pare că ar mai fi mult de muncă, este vorba totuși de zeci de mii de persoane cu care trebuie să se întâlnească recenzorii față în față. În acest sens, directorul Direcției Județene de Statistică, Illés Andrea, face apel la covăsneni să îi sune pe recenzori în cazul în care găsesc date de contact în zona locuinței sau să meargă direct la sediul instituției, din strada Kossuth Lajos 18, Sfântu Gheorghe, ori să sune la numărul de telefon publicat pe site (https://covasna.insse.ro/contact/), pentru a fi puși în legătură cu recenzorul potrivit. 

Cel mai important lucru este să ia legătura cu recenzorul, dacă vede că are la ușă bilet cu date de contact, că am înțeles că la Sfântu Gheorghe așa s-a procedat. Ideea este să apeleze la noi dacă nu a ajuns recenzorul încă la ei, ca să putem să facem legătura între recenzor și persoana recenzată, ca să meargă mai repede. Dacă nu reușim să ne înțelegem pentru o dată comună pentru recenzare, atunci și recenzorii fac drumuri în plus, și omul rămâne nerecenzat”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Illés Andrea. 

O altă recomandare importantă este ca persoanele care s-au autorecenzat și nu au primit dovadă oficială în acest sens să verifice pe site-ul https://dovrec.insse.ro/ dacă a fost validat formularul completat, pentru a ști clar dacă s-a încheiat acest proces pentru ei sau vor primi și vizita unui recenzor. 

Cei care, din diverse motive, nu vor fi recenzați vor fi incluși în recensământ cu date din surse administrative. „Și în 2011 au fost persoane care din mai multe motive nu au fost recenzate. Și acele persoane sunt incluse în recensământ din surse administrative. De exemplu, știm despre cineva că în decembrie 2021 lucra la Sfântu Gheorghe, sau era pensionar la Sfântu Gheorghe, sau era asigurat la Sfântu Gheorghe. Atunci această persoană va fi inclusă în populația rezidentă, numai că datele care sunt declarate pe propria răspundere, cum ar fi cele etno-culturale, nu o să fie trecute, pentru că nu o să aibă date. Așa a fost și în 2011”, a mai explicat directorul de la Statistică. 

Luni, și Primăria Sfântu Gheorghe a transmis un comunicat de presă prin care a ținut să reamintească faptul că participarea la recensământ este obligatorie. 

În acest sens, municipalitatea roagă locuitorii să permită recenzorilor accesul în locuinţă sau să ia legătura cu aceştia la numărul de telefon lăsat în uşă cu ocazia vizitei.

Recensământul Populației și Locuințelor este un demers civic şi social care are loc o dată la 10 ani şi care oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale, cum este în cazul alegerilor, de exemplu, dar şi în activități administrative sau de cercetare.

Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei. De asemenea, pot fi amendați şi cei care refuză să răspundă la anumite întrebări”, arată sursa citată. 

Etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022 a început în 31 mai. 

În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față-în-față, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare”, transmite Institutul Național de Statistică. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.