ACTUALITATE 8 aprilie 2022

Recensământ: 12,7%, rata de completare a formularelor online în județ, peste media pe țară

de Iulia Drăghici - Taraș | 937 vizualizări

Primul în județ la numărul de chestionare completate este municipiul Sfântu Gheorghe 

Județul Covasna și municipiul Sfântu Gheorghe au procente de participare la recensământ peste media națională, a spus joi, într-o conferință de presă primarul Antal Árpád. Informația a fost susținută și de directoarea Direcției Județene de Statistică a județului Covasna, Illés Andrea. Autoritățile fac apel în continuare la cetățenii care nu au luat parte la demers să o facă, fie acasă, fie la unul dintre punctele de asistență din localități, până în 15 mai, dacă doresc să beneficieze de o zi liberă de la serviciu. 

Potrivit datelor prezentate joi de primarul reședinței de județ, Antal Árpád, procentul locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe care s-au autorecenzat este de 15,6%, peste media naţională, care în prezent este de 11,3%. La nivel județean, procentul este de 12,7. 

Statistica zilnică, de joi, 7 aprilie, publicată pe site-ul INS, arată că la nivelul județului Covasna s-au completat 30.840 de formulare de recenzare. Dintre acestea, 60% sunt completate la centrele de AutoRecenzare Asistată (ARA). 

Suntem peste media națională, dar momentan mergem în același ritm ca restul județelor. Se observă că oamenii se deplasează la punctele de Autorecenzare. După părerea mea, acesta e un lucru bun, că înseamnă că sunt deschiși. Și beneficiile autorecenzării sunt căutate, pentru că sunt foarte multe persoane care apelează la aceste puncte pentru a beneficia de ziua liberă de la serviciu. Eu cred că suntem mult peste așteptări. Preconizez că o să fie o perioadă mai lentă din cauza sărbătorilor de Paște, dar cred, în final, că va fi un succes”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directoarea Direcției Județene de Statistică a județului Covasna, Illés Andrea.

La nivelul județului Covasna sunt peste 90 de centre ARA, 14 dintre acestea în municipiul Sfântu Gheorghe.

Primarul a spus joi și că în perioada următoare vor fi distribuite în zona blocurilor afișe bilingve, română și maghiară, care să îi informeze pe oameni care sunt trei dintre centrele cele mai apropiate de ei. 

Edilul a punctat și că este important ca oamenii să participe la recensământ, pentru că politicile publice care sunt inițiate de autorități pot avea efect doar dacă sunt constituite pe statistici reale, cu numere actualizate la zi, acesta fiind scopul principal al unui recensământ. 

Au apărut în spaţiul public multe informații false, conspiraţii, în urma cărora mulți oameni refuză să completeze chestionarele de recensământ deoarece cred că astfel statul va avea o evaluare a numărului de refugiați pe care îi pot primi oamenii în casele lor. Sau că în urma recensământului lumea va fi recrutată pentru un eventual război. Este important să subliniem că aceste zvonuri nu au nicio legătură cu realitatea, iar scopul recensământului este unul doar statistic şi este realizat periodic în aproape toate ţările lumii. Datele colectate vor fi folosite doar în scop statistic şi pentru comparaţie, dar şi pentru realizarea de politici publice, calcul de trenduri în ceea ce privește demografia și locuințele”, a explicat primarul Antal Árpád.

Lista locațiilor, precum și programul de funcționare a centrelor de AutoRecenzare Asistată (ARA) din localitățile județului Covasna este disponibilă pe site-ul Direcției Județene de Statistică la adresa: https://covasna.insse.ro/recensaminte

Prima etapă a Recensământului populației a început pe 14 martie și se va desfășura până pe 15 mai. 

Institutul Național de Statistică estimează că 35 %- 40% din cei peste 19 milioane de locuitori ai țării vor fi înregistrați folosind sistemul de autocompletare în aceste două luni. 

Sursa foto: Primăria Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.