ACTUALITATE 31 decembrie 2021

Reabilitarea Lacului de la Reci, o idee premiată la Superlativele CovasnaMedia

de Iulia Drăghici - Taraș | 1279 vizualizări

La categoria „Cea mai bună idee lansată în spațiul public din județul Covasna”, votanții Superlativelor CovasnaMedia au oferit locul I autorităţilor din comuna Reci, care au spus că vor să reabiliteze lacul şi să extindă activităţile turistice din zonă. La decernarea premiului, care a avut loc la redacția Observatorul de Covasna, a fost prezent primarul comunei, Dombora Lehel, care cu această ocazie ne-a spus și care sunt planurile de viitor privind acest demers.

Edilul ne-a declarat și că începând din 2022, un pas înainte în transformarea acestei idei atât de apreciate de cititorii cotidianului nostru în realitate este cumpărarea de teren în zonă.

„Trebuie să știți că eu cred că anul ăsta a fost, din cei cinci ani de când sunt primar, cel mai greu an. Cele mai multe lucrări, investiții, proiecte. Cred că e și cu cele mai multe realizări. Măcar anul ăsta am învățat să prioritizez lucrurile, am fost pur și simplu obligat. E imposibil să lucrăm pe atâtea fronturi fără să greșim, așa că avem o ordine destul de clară de investiții prioritare. Lacul din Reci deja anul viitor este pe ordinea de prioritate undeva mai în față. Începem cu cumpărarea anumitor terenuri din zona lacului, pentru că numai lacul propriu-zis e al nostru și o fâșie de un metru, doi metri din plajă. În condițiile astea nu se poate exploata, nu se poate face mai nimic. După ce cumpărăm terenul, în prima etapă va trebui să refacem aproape în întregime digul de protecție, sistemul de captare și evacuare. Asta ca să putem autoriza lacul ca unul de agrement, până atunci degeaba facem orice, că nu o să poată funcționa oficial. Foarte mulți vin și întreabă dacă dăm în chirie, dăm în concesiune. Deci nu, nu dăm nimănui. Va fi operat, exploatat de Primăria Reci, probabil o să facem o societate comercială pentru asta. Ideea e să creăm locuri de muncă și profitul să rămână în sat”, ne-a declarat Dombora Lehel-Lajos.

Primarul din Reci a ținut și să puncteze că demersul este unul care necesită timp și bani, care vor fi asigurați din sursă locală.

„Așa, la prima vedere, o să dureze vreo trei ani până când o să ajungem la o finalitate. Măcar dacă reușim anul viitor să cumpărăm terenurile și să ne apucăm de refacerea digului, ce nu poate fi făcut în perioadă de vară, deci cred că la sfârșitul anului viitor o să ajungem la începerea lucrărilor. (...) Pentru așa ceva nu există fonduri, asta din bugetul local trebuie cumva să economisim. De obicei nu ne plângem, avem un buget stabil, dar asta nu înseamnă că e suficient. (...) Eu aștept de la Ministerul Dezvoltării la o suplimentare de fonduri la PNDL. Dacă intră aia, și ar trebui să intre până la finele anului, practic eliberăm o parte din buget. Acum avem blocați vreo două milioane de lei. Dacă reușim, atunci din banii ăia ne apucăm de lac”, ne-a mai spus edilul.

Cât despre câștigarea acestui trofeu, „Cea mai bună idee lansată în spațiul public din județul Covasna”, Dombora Lehel-Lajos spune că vestea vine și ca un fel de obligație spre a pune în practică planul.

„Când am citit am crezut că e ceva glumă: „Ce am făcut eu ca să merit un premiu?” Mă bucură ideea că cititorii din județul Covasna sunt așa de interesați de lacul din Reci. Din punctul nostru de vedere asta ne și obligă și motivează să facem o zonă de agrement care chiar merită vizitată. Noi am copilărit acolo, deci e o chestie sentimentală (...). Trebuie făcut, eu am toate speranțele”, a precizat acesta.

Aproape 2.700 de voturi au decis Superlativele CovasnaMedia.ro, în perioada 11 – 18 decembrie.

Câștigătorii au fost pe 22 decembrie la redacția Observatorul de Covasna din Sfântu Gheorghe, unde au primit felicitările noastre, o diplomă și câte un trofeu creat special pentru acest eveniment.

„Superlativele CovasnaMedia” este o campanie cu tradiție a publicației Observatorul de Covasna și un prilej de a aduce împreună comunitatea din jurul acestui ziar, rămas singurul cotidian de limbă română din județ.

Foto: Volker Vornehm.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.