ACTUALITATE 21 iunie 2017

„Raze de soare colorate” – expoziţie Róth Miksa, la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 2201 vizualizări

Institutul Cultural Maghiar Balassi din Bucureşti prezintă la Sfântu Gheorghe expoziţia „Raze de soare colorate”, realizată în memoria artistului Róth Miksa, fondatorul unuia dintre cele mai cunoscute ateliere de mozaicuri şi vitralii din Europa.

Expoziţia, care va fi găzduită de Galeria Köntés din Sfântu Gheorghe, reuneşte fotografii mărite, schiţe originale şi fotografii care oferă o imagine de ansamblu asupra operei lui Róth Miksa.

„Róth Miksa (1865-1944) devenise încă în timpul vieţii sale cel mai cunoscut şi recunoscut designer maghiar al primei părţi a secolului XX. Un adevărat star care, la expoziţiile mondiale, câştiga premiu după premiu cu vitraliile sale. (...) Róth Miksa a fost fondatorul şi conducătorul celui mai cunoscut şi mai prolific atelier de vitralii cu inserţie din plumb şi de mozaicuri, o artă care la răscruce de secol XIX-XX îşi trăia renaşterea. Secretul atelierului Róth constă, de fapt, în nivelul ridicat calitativ şi tehnic al produselor. Prin utilizarea sticlei Tiffany a inovat arta maghiară a vitraliilor şi mozaicului”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Maghiar Balassi.

Creaţiile sale decorează numeroase clădiri publice, printre care Palatul regal din Copenhaga, Palatul Culturii din Târgu Mureş, Teatro Nacional din Mexico City şi Parlamentul din Budapesta, dar multe dintre ele se regăsesc în clădiri în care accesul publicului este restrâns, cum ar fi capela privată a abatelui de la Pannonhalma, Banca Naţională a Ungariei sau clădirea Reprezentanţei Comerciale Ruse, se mai arată în comunicat.

Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 26 iunie, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, şi a directorului Institutului Balassi din Bucureşti, Kosa András László.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.