ACTUALITATE 19 noiembrie 2020

Răspuns la întrebarea „cum se pot evita tragedii ca cea de la Piatra Neamț?”

de Iulia Drăghici - Taraș | 565 vizualizări

Managerul SJU Covasna: „Trebuie spitale noi”

Răspunsul la întrebarea „Ce trebuie făcut pentru ca tragedii ca cea de la Piatra Neamț să nu se mai repete?” este unul „simplu”, spune managerul SJU Covasna: spitale noi. Argumentele sunt multiple, explică acesta, începând de la infecțiile nosocomiale, până la circuite sau rețele învechite. 

Este foarte simplu, dar nu s-a făcut de mulți ani: trebuie spitale noi. Vrem, nu vrem, trebuie spitale noi. Proiectele europene care vor veni nu trebuie să se centreze pe reabilitări de spitale, ci resursele financiare, nu numai din proiecte, trebuie să se concentreze pe construirea de spitale noi. Ăsta este și trendul din străinătate. Motivul și substraturile sunt multe, de la infecții nosocomiale, până la respectarea circuitelor. Mă duc mai departe: până la asigurarea unui climat mai plăcut, gen „home care”. Se discută despre el la conferințe de vreo 7-8 ani de zile. Deci trebuie spitale noi. Nu putem să reabilităm un spital și să zicem că respectă toate cerințele. Și nu mă refer doar la securitate la incendiu. Vorbesc din toate punctele de vedere, până la fluxuri și tehnici actuale, de astăzi”, a explicat miercuri, într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, Andras-Nagy Robert, care a mai dat exemplul rețelei de intranet a spitalului, care era în plan să fie modernizată, dacă nu intervenea criza COVID. 

Trebuie regândit, recreionat totul. Pentru că necesitățile din anii 70 vizavi de partea de informatică medicală nici nu se compară cu ce avem astăzi nevoie. Părerea mea este că trebuie o strategie multi-anuală în care trebuie să se stabilească niște priorități. Dar indiferent de locul unde se află clădirea, că în Covasna, în Bihor, Iași sau Giurgiu, nu are importanță, pentru că nici virusul nu se uită la carnetul de partid sau la apartenența etnică”, a spus managerul. 

„Auzim de spitale regionale noi cam de când auzim de autostrăzi”

 Pe de altă parte, directorul medical al SJU, dr. Roșu Matyas, care a fost prezent la aceeași conferință de presă, a spus că viziunea managerului este optimistă, dar că el, la rândul său, nu crede că vor fi prea curând construite spitale noi. 

Când se pot construi peste 40 de spitale județene? Să nu mai vorbesc de spitalele vechi, regionale. Auzim de spitale regionale noi cam de când auzim de autostrăzi”, a spus medicul.

În incendiul produs sâmbătă în secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț 10 pacienți și-au pierdut viața și alte persoane au fost grav rănite. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.