ACTUALITATE 2 septembrie 2009

Protestele judecătorilor se amplifică

de Covasna Media | 956 vizualizări
După ce luni au intrat în sălile de judecată fără robe şi însemnele distinctive, judecătorii din judeţul Covasna se alătură protestelor demarate la nivel naţional şi începând de astăzi vor judeca doar arestările preventive, plasamentele şi urgenţele. Potrivit vicepreşedintelui Judecătoriei Sfântu-Gheorghe, Jenică Chiper, în urma şedinţei care a avut loc ieri s-a decis ca judecătorii de la Judecătoria din municipiu să judece doar arestările,

După ce luni au intrat în sălile de judecată fără robe şi însemnele distinctive, judecătorii din judeţul Covasna se alătură protestelor demarate la nivel naţional şi începând de astăzi vor judeca doar arestările preventive, plasamentele şi urgenţele.

Potrivit vicepreşedintelui Judecătoriei Sfântu-Gheorghe, Jenică Chiper, în urma şedinţei care a avut loc ieri s-a decis ca judecătorii de la Judecătoria din municipiu să judece doar arestările, interceptările telefonice şi alte urgenţe. În cazul Tribunalului se judecă şi plasamentele copiilor şi se restrânge accesul la arhivă timp de două ore.

Tot cu ocazia protestului, cauzele aflate pe rol vor fi amânate pentru noi termene de judecată.

Protestul judecătorilor se alătură celor din mai multe judeţe ale ţării, încă de luni magistraţii din Covasna intrând în sălile de judecată fără robe şi însemnele distinctive.

Nemulţumirea magistraţilor este legată de o scădere substanţială a salariilor, şi anume cu 60%, asta odată cu aplicarea grilei de salarizare din legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fondurile publice. În aceste condiţii, judecătorii vor ajunge să câştige cu sute de lei mai puţin decât în prezent, deşi ei amintesc că potrivit legii salarizarea judecătorilor şi procurorilor trebuie să le asigure o reală independenţă economică, pentru protecţia lor în aducerea oricărei atingeri independenţei şi imparţialităţii lor în înfăptuirea actului de justiţie.

Totodată, judecătorii se plâng şi de o serie de discrepanţe nejustificate în salarizarea judecătorilor ce ocupă funcţii de conducere în comparaţie cu judecătorii din funcţie de execuţie, precum şi aplicarea unor coeficienţi de ierarhizare foarte mici pentru judecătorii stagiari, care odată cu aplicarea acestei grile ar urma să aibă salarii foarte mici.

Magistraţii din ţară au decis astfel adoptarea în mod gradual a unor forme de protest care să nu afecteze drepturile şi interesele justiţiabililor, cum ar fi participarea la şedinţele de judecată fără însemnele distinctive - robă, insigne, bavetă şi refuzul de a participa la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie în calitate de preşedinţi ai birourilor electorale.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cititor, 3 septembrie 2009
"Magistraţii din ţară au decis astfel adoptarea în mod gradual a unor forme de protest care să nu afecteze drepturile şi interesele justiţiabililor". 1.De cand aceasta grija a magistratilor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.