ACTUALITATE 21 mai 2024

Protest spontan la Arhivele Naționale Covasna

de Daniela Luca | 1065 vizualizări

În cursul zilei marți, 21 mai, angajații Arhivelor Naționale Covasna au organizat un protest spontan și au suspendat activitățile de relații cu publicul între orele 13:00 și 15:00. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de inechitățile salariale și s-au solidarizat cu structurile județene ale Arhivelor Naționale din întreaga țară.

Protestul survine ca reacție la OUG 128 din decembrie 2023, prin care Guvernul a inițiat alinierea salariilor personalului din administrația centrală și instituțiile deconcentrate, însă a omis structurile Arhivelor Naționale și Agențiile Județene pentru Protecția Mediului.

„În fapt, prin OUG 128 din decembrie 2023, Guvernul a inițiat un proces de aliniere a salarizării personalului din organele administrației centrale organizate la nivel teritorial și instituțiile deconcentrate, la nivelul personalului instituțiilor centrale cărora acestea le sunt subordonate. La redactarea actului normativ mai sus menționat (prin care s-a dispus alinierea salarială a Prefecturilor, a Caselor Județene de Pensii și de Sănătate, a Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă,  a Direcțiilor Sanitar-Veterinare,  a Direcțiilor de Cultură,  a Oficiilor pentru Protecția Consumatorilor  și altele), au fost omise structurile  Arhivelor Naționale și  Agențiile Județene pentru Protecția Mediului”, se arată într-un comunicat trimis marți redacției noastre.

Aceeași sursă arată că cerințele angajaților pentru o salarizare echitabilă au rămas neîndeplinite, iar proiectul de lege a fost blocat în în Camera Deputaților, după ce a fost aprobat în Senat.

„În pofida eforturilor depuse încă de la începutul anului și a demersurilor legale inițiate, cerințele pentru o salarizare echitabilă, nediscriminatorie și respectarea drepturilor legitime ale salariaților din structurile Județene ale Arhivelor Naționale nu s-au finalizat printr-un act normativ (Plx 67/2024 privind aprobarea OUG 128 /2023), acesta fiind blocat la Camera Deputaților (cameră decizională) din data de 26.02.2024, după ce anterior a fost aprobat în Senat”, transmit protestatarii.

Funcționarii solicită Guvernului completarea cadrului legislativ pentru eliminarea discriminării și alinierea salariilor, similar altor instituții județene.

Vinerea trecută, și angajații Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna au declanşat un protest spontan și s-au alăturat astfel colegilor din ţară nemulţumiţi de nivelul salariilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.