ACTUALITATE 5 iulie 2019

Protest împotriva noilor modificări aduse Codului Administrativ

de Iulia Drăghici - Taraș | 829 vizualizări

„Calea Neamului” și Forumul Civic anunță că ies din nou în stradă 

Noile modificări asupra Codului Administrativ, adoptate recent de Guvern, stârnesc nemulțumire în rândul liderilor asociațiilor românești din județele Covasna, Harghita și Mureș. Principala contestație este cea asupra prevederilor care ar elimina pragul de 20% pentru utilizarea limbilor minorităților la nivel local. În acest sens, pe rețelele de socializare, dar și în mass-media s-au făcut apeluri de reuniune pentru un protest. Acesta ar urma să aibă loc duminică, 7 iulie, la ora 17:00, la București, în fața Guvernului. 

Actul normativ, modificat și adoptat miercuri, 3 iulie, conține „câteva modificări şi clarificări în ceea ce priveşte Codul Administrativ. Sunt practic clarificări privind anumiţi termeni şi anumite proceduri, urmare a observaţiilor în avizul primit de la Consiliul Legislativ”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. 

Astfel, autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare, scrie HotNews.ro. 

Se menţine acea prevedere cu 20%, însă, în baza principiului autonomiei locale, se acordă dreptul autorităţilor publice locale de a decide prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităţilor şi în situaţiile în care nu se atinge ponderea de 20%, aşa cum a decis Parlamentul. Se înlocuieşte sintagma „în forma bilingv” cu sintagma „în limba română şi în limba minorităţilor naţionale”, pentru o mai multă claritate”, a arătat Nelu Barbu.

Anunțul nu a rămas fără ecou în rândul organizațiilor românești din județul Covasna, astfel că s-a lansat de îndată un apel de organizare pentru protest. 

„NU tolerăm TRĂDAREA! Întreg Ardealul este dat pe mâna UDMR! Mobilizare pe Toată Linia, fraților! Duminică 7 iulie, ora 17, MITING în fața Guvernului! 

Facem apel la toate forțele românești să răspundă Prezent! Cerem Guvernului ANULAREA Codului Administrativ făcut la comanda UDMR prin care se pulverizează noțiunea de Stat Național, limba maghiară devenind a doua limbă oficială pe teritoriul României. Se extinde OBLIGATIVITATEA folosirii ei de la nivel local (primării, consilii locale) la NIVEL CENTRAL, ministere, prefecturi si deconcentrate. Pe de altă parte, se elimină pragul de 20% pentru utilizarea limbilor minorităților la nivel local, astfel încât limba maghiară, (dar si celelalte limbi ale minorităților) va putea fi folosită in urma negocierilor politice locale în oricare localitate din țară. România se transformă în urma acestui sinistru „experiment” în Turnul Babel. Întreg Ardealul este pur si simplu NIMICIT, iar în părtile în care minoritatea romă este organizată, se va putea folosi limba acestei minorități în administrația locală. Acolo unde se decide acest lucru, va fi obligatoriu să se angajeze personal care cunoaște această limbă.

Pe tot palierul administrativ local si central se va produce o epurare etnică fără precedent, parte din angajații români care nu cunosc maghiara, germana sau limba romă, din aceste instituții, vor fi înlocuiți cu etnici din minoritățile respective. Varianta ar fi suplimentarea aparatului administrativ, lucru ce ar presupune cheltuieli uriașe. Nu mai punem la socoteală că în acest Cod Administrativ sunt prevăzute și pensiile speciale. 

Fraților, datoria de român ne cheamă din nou. Va trebui să luam decizii importante în ceea ce privește activitatea noastră viitoare. Factorii politici ne subminează toate eforturile, toată jertfa noastră. Avem o luptă de uzură, în care puținele asociații care au Idealul Național ca stindard sunt nevoite să facă cu foarte mare greutate față forțelor politice care trădează necontenit această țară. Până la aceste decizii, haideți duminică 7 iulie la Bucuresti, în Piața Victoriei, ora 17, să le spunem tuturor în față, că, într-o lume care tolerează absolut toate fărădelegile, noi NU TOLERĂM TRĂDAREA”, a scris, atât pe pagina sa de Facebook, cât și pe cea a Asociației „Calea Neamului”, președintele organizației, Mihai Tîrnoveanu. 

Postarea a fost distribuită în mai puțin de 12 ore de peste 560 de ori din profilul acestuia și de peste 660 de ori de pe pagina „Calea Neamului”. 

Modificările la Codul Administrativ ar fi fost făcute, potrivit mass-mediei centrale, în urma unei întrevederi private de marți, dintre premierul Viorica Dăncilă și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Acesta ar fi cerut revenirea la varianta Codului administrativ votată în Parlament, susţinând că legea adoptată de Guvern conţine foarte multe schimbări, inclusiv legate de folosirea limbii materne în administraţia locală. 

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a transmis prim-ministrului marți, printr-un comunicat de presă, să nu dea curs solicitărilor UDMR privind modificarea Codului administrativ, argumentând că acestea ar fi „extrem de toxice pentru statul naţional unitar român şi pentru climatul interetnic din România”, motiv pentru care anul trecut acestea au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. 

Codul Administrativ, contestat și de opoziție, avizat negativ de Consiliul Economic și Social și respins de Curtea Constituțională, a fost aprobat și în ședința de Guvern din 25 iunie, prin Ordonanță de Urgență, însă între timp nu fusese publicat în Monitorul Oficial. 

Sursă foto: Facebook/Mihai Tîrnoveanu. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.