ACTUALITATE 18 septembrie 2017

Propunere: bust al generalului Grigore Bălan pe bulevardul cu același nume

de Observatorul de Covasna | 1706 vizualizări

Ideea a fost abordată în cadrul celei mai recente ședințe extraordinare a Consiliului Local Sfântu Gheorghe

Un consilier local din Sfântu Gheorghe a propus, vineri, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, amplasarea unui bust al generalului Grigore Bălan pe bulevardul cu același nume din Sfântu Gheorghe, una dintre cele mai circulate artere din oraș.

Propunerea a pornit de la ideea că bustul există și este depozitat într-o magazie a Centrului Militar din Sfântu Gheorghe. Reprezentanții Primăriei spun, însă, că trebuie analizată solicitarea, în condițiile în care în zona bulevardului s-ar putea face amenajări importante, care să implice chiar și un sens giratoriu.

„Știu că, de foarte mult timp, după ce s-a finalizat și trasat Bulevardul Grigore Bălan, s-a discutat despre amplasarea unui monument. În perioada respectivă știu că s-a amânat această lucrare și, în final (...), s-a realizat monumentul pe care îl avem astăzi. Aș avea rugămintea, dacă ar fi posibil, deoarece există și s-au investit bani într-un bust al generalului Grigore Bălan, să creăm un postament și să îl amplasăm, având în vedere că pentru oraș acest erou a însemnat ceva. Bustul există și e păcat să stea la Centrul Militar, în magazie. În ultima perioadă s-au tot pus monumente în oraș, chiar și pe trotuare, în locuri care se frecventează mai mult sau mai puțin. Mă gândesc că ar fi foarte bine dacă am rezolva și această problemă”, a spus consilierul Ion Gheorghe, în luarea sa de cuvânt în plenul ședinței de vineri, 15 septembrie.

Răspunsul viceprimarului Tóth-Birtan Csaba a venit imediat, însă acesta a solicitat timp, dat fiind faptul că se iau în calcul schimbări majore în ceea ce privește traficul pe acest bulevard.

„Nu am avut cunoștință de existența bustului. Nu a fost în planurile noastre privind Bulevardul General Grigore Bălan. Să vedem. Amenajările care se fac și care se vor face se referă exclusiv la un eventual sens giratoriu în locul intersecției care este acum, dar nu s-a luat încă o decizie în acest sens. Există acolo o statuie, însă am notat ideea dumneavoastră, ne gândim și pe urmă vom da un răspuns”, a declarat viceprimarul.

Grigore Bălan, născut la 14 iunie 1896, în localitatea Blăjenii de Sus, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost primul general din Armata Română căzut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în luptele pentru eliberarea Transilvaniei de sub ocupaţie fascisto-horthystă, arată Agerpres.

Pe 9 septembrie 1944, acesta a fost surprins de un puternic bombardament în localitatea Arcuş, de lângă Sfântu Gheorghe, şi a murit, patru zile mai târziu, la spitalul din Sinaia, la vârsta de 48 de ani.

În memoria sa, un bulevard din municipiul Sfântu Gheorghe a primit numele „General Grigore Bălan”, iar în localitatea Arcuş a fost ridicată o troiţă care marchează locul unde acesta a fost rănit.

Iulia Drăghici

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.