ACTUALITATE 29 februarie 2016

Proiectul „ Balaurul ” generează noi dispute în Consiliul Local Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1280 vizualizări

Modificarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al centrului municipiului Sfântu Gheorghe şi reamenajarea peisagistică a acestuia, prin ridicarea unei coline de pământ cu o înălţime de aproape cinci metri în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, a generat, luni, noi dispute în cadrul Consiliului Local Municipal.

Consilierul PSD Rodica Pârvan a acuzat conducerea Primăriei că prin acest proiect doreşte să obtureze vizibilitatea statuii voievodului Mihai Viteazul, aflată în piaţa alăturată.

„Sunt convinsă, şi nimeni nu mă poate face să cred altceva, că scopul acestei construcţii, denumite în proiectul de hotărâre drept ‘relief artificial’, care de fapt este o ridicătură de pământ de până la cinci metri, are scopul de a masca statuia voievodului Mihai Viteazul. Poate să spună cine ce vrea, eu mă menţin pe poziţie. E clar că e făcută să obtureze statuia. Eu vă cer să renunţaţi la acest plan ce vrea să mascheze un simbol al istoriei naţionale, care nu văd de ce ar trebui să deranjeze pe cineva. Sub nicio formă nu se justifică o astfel de construcţie în faţa unor instituţii publice, e o construcţie fără rost”, a spus Rodica Pârvan, care a votat împotriva proiectului de hotărâre.

Viceprimarul municipiului, Sztakics Eva, a declarat că proiectul a fost repus pe ordinea de zi a Consiliului Local, deoarece Prefectura a atacat proiectul aprobat anul trecut, invocând, printre altele, lipsa unor avize. Ea a mai spus că noul PUZ nu prevede în „mod expres” construirea dâmbului de pământ, însă „creează posibilitatea” amenajării acestuia.

„Vom rezolva toate cerinţele îndreptăţite sau nu ale Prefecturii, vom cere toate avizele. Deci o luăm de la început cu toate procedurile pentru acest PUZ şi sperăm că Prefectura nu va mai găsi o greşeală sau lipsă. Dorim ca în centrul municipiului să avem o zonă verde cât mai mare”, a spus Sztakics Eva.

Proiectul privind aprobarea avizului prealabil de oportunitate pentru întocmirea documentaţiei de urbanism pentru modificarea PUZ-ului a fost aprobat după îndelungate discuţii cu majoritatea voturilor consilierilor UDMR.

Prefectura a atacat la Tribunalul Covasna proiectul anterior, pe considerentul că autorităţile locale nu solicitaseră avizul SRI şi al Ministerului Apărării Naţionale şi a câştigat procesul în prima instanţă. Proiectul iniţial specifica în mod concret construirea unei coline de pământ de aproximativ cinci metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime, simbolizând, în viziunea proiectanţilor, „trupul pietrificat” al balaurului răpus de Sfântul Gheorghe, ocrotitorul oraşului, în timp ce noua variantă conţine termenul „relief artificial care să rezolve diferenţa de cotă”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
pitagora, 1 martie 2016
Incompetenta este termenul corect. Cica s-a vrut o zona verde cat mai mare in centru. Atunci sa se vopseasca in verde toata zona pavata cu piatra cubica. Poate asa se va acoperi si jaful cu bani citeste integral
Kwiatkowski, 1 martie 2016
Bai papagalilor de la UDMR ? Nu aveti in ce investi banii de cat in acel damb de pamant ? Sau doriti sa-l scoateti din cacao pe Antal care a papat banii nostri pe steaguri si alte rahaturi,toate in citeste integral
lili, 1 martie 2016
Evident, "problema importanta" ce-i preocupa mult pe alesii orasului! Parca asa am vazut, ca balaurul era in TOP probleme identificate de maghiari intr-un sondaj facut de UDMR Covasna! Nu era?! Ia citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.