ACTUALITATE 5 aprilie 2019

Proiect de modificare a Legii vânătorii prin care se permite uciderea animalelor care ameninţă viaţa oamenilor, depus la Parlament

de Covasna Media | 749 vizualizări

Un grup de parlamentari PSD şi ALDE a depus un proiect de modificare a Legii vânătorii prin care se permite uciderea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor. În prezent, aceste animale pot fi ucise doar cu acordul Ministerului Mediului.

Iniţiativa a fost înregistrată joi la Parlament şi este depusă pentru dezbatere în procedură de urgenţă.

Proiectul modifică definiţia vânătorii din lege, astfel:

„vânătoare - acţiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, aflate în stare de libertate, inclusiv capturarea autorizată a exemplarelor din speciile de interes cinegetic în scop ştiinţific, urmată de eliberarea acestora; nu constituie acţiune de vânătoare îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora sau imobilizarea animalelor a căror viaţă ori integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane realizate cu orice mijloace legale de protecţie şi imobilizare, de către personalul militar autorizat al Jandarmeriei Române în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi nici uciderea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor, de către personalul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, în intravilanul localităţilor, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu şi de către vânători şi personalul gestionarilor fondurilor cinegetice, în extravilanul localităţilor”.

Practic, prin această modificare, uciderea animalelor care devin un pericol pentru oameni nu mai intră sub incidenţa Legii vânătorii şi nu mai necesită aprobarea Ministerului Mediului.

Proiectul cuprinde şi alte modificări, referitoare în special la despăgubiri pentru pagubele şi victimele animalelor sălbatice. Între acestea, despăgubirile pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulaţie în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic se suportă de către administratorul drumului, dacă nu sunt montate indicatoare „atenţie animale”.

În cazul atacurilor animalelor soldate cu rănirea sau decesul unei persoane, se vor acorda despăgubiri care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, veniturile nete realizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, precum şi daune morale. Daunele morale vor fi proporţionale cu zilele de inactivitate raportate la salariul în plată avut sau, dacă victima nu este salariat, se va acorda o sumă proporţională cu echivalentul salariului minim pe economie. În cazul decesului, se vor acorda sume compensatorii pentru familia victimei, reprezentând echivalentul unui salariu minim pe economie până la vârsta pensionării.

În județul Covasna, urșii au făcut, anul trecut, bagube de peste o jumătate de milion de lei.

Cel mai recent caz în care un om a fost atacat de un urs este cel al bărbatului de 35 de ani din judeţul Harghita, care a murit în 22 martie după ce a fost atacat de animal, într-o pădure din apropierea localităţii Crişeni. Însă bărbatul ar fi provocat ursul. Animalul a rămas sub supravegherea specialiştilor, care susţin că nu se impune uciderea acestuia.

News.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.