ACTUALITATE 22 iunie 2014

Proiect de lege: Vot obligatoriu și amendă de 1.000 de lei pentru neprezentarea la urne

de Covasna Media | 217 vizualizări

12 parlamentari ai puterii fac o nouă tentativă de introducere a votului obligatoriu. Ei vor şi introducerea votului în alb şi prevăd o amendă de 1.000 de lei pentru cetăţenii care nu-şi exercită dreptul fundamental de a alege. Proiectul de lege pare un colaj din două iniţiative legislative mai vechi, din care sunt copiate fraze întregi. Unul dintre iniţiatori respinge însă ipoteza că ar fi plagiat.

Iniţiatorii susţin că votul obligatoriu este metoda de a responsabiliza electoratul. În acest fel s-ar reduce frauda şi mita electorală. Iar o amendă de 1.000 de lei pentru neprezentarea la vot ar încolona electoratul către secţiile de votare.

Am diminua la maximum cumpărarea voturilor de care se vorbește aproape în fiecare campanie electorală. Nimeni nu și-ar mai permite să se ducă să dea ceva la o populație atât de numeroasă care ar veni la vot. Întotdeauna, omul este sensibilizat de o anumită amendă contravențională. De ce să o dea când poate să se ducă”, a argumentat Ioan Munteanu, deputat PSD.

Intenţia de a introduce votul obligatoriu şi votul în alb nu este o noutate. Într-un proiect de lege depus de Tudor Ciuhodaru, dar respins de Parlament în legislatura trecută, sunt fraze care seamănă izbitor cu cel depus acum.

„Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot. Participarea cetăţenilor la vot este obligatorie”, sunt fraze identice din cele două proiecte. Unul dintre iniţiatori susţine că nu a aplicat metoda copy-paste şi că ideea privind introducerea votului în alb este de insipiraţie suedeză.

„Îmi pare rău dar votul în alb este pentru prima oară când este prevăzut. Asta se întâmplă în Suedia de o jumătate de an și trebuie să recunosc că ne-am inspirat din proiectul de lege din Suedia. Vă dau cuvântul meu de onoare că nici nu am văzut proiectele lui (Tudor Ciuhodaru – n.red). N-am nicio frază de la Ciuhodaru și asta îmi asum orice răspundere”, a mai spus Ioan Munteanu.

Proiectul depus de deputaţii puterii se află în dezbatere publică până în luna august.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că toți cetățenii au o obligație civică față de societate ca să își aleagă reprezentanții. De asemenea, în acest mod românii ar fi responsabilizați să meargă la vot.

Un alt motiv invocat este că s-ar reduce șansele fraudării și că s-ar limina mita electorală, deși inițiatorii nu explică prin ce metodă s-ar întâmpla acest lucru.

Proiectul prevede și o altă premieră: votul în alb. Pe buletinele de vot va fi trasat un patrulater în care va fi scrisă sintagma „Niciunul dintre candidați nu corespunde” și astfel, consideră inițiatorii acestui proiect, clasa politică va fi sancționată la vot.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Eugen, 24 iunie 2014
PSD-istii şi-o fac singuri. Lumea care nu participa la vot este, in general, mai de dreapta, mai selectiva. Comunistii, marii baroni, lumea care ia "lumina" politica dumineca....ăstia ies la vot. citeste integral
lili, 23 iunie 2014
"Responsabilizati" mai bine clasa politica, nu se vede deja, nu va sare si voua in ochi ce mizerie politica avem in Romania de 25 de ani?! Altfel, de ce nu vin romanii la vot ?! De sila !!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.