Proiect de lege pentru taberele de corturi
Direcţia Judeţeană pentru Tineret (DJT) Covasna nu renunţă la ideea taberelor de corturi, deşi aceasta a fost lansată cu mai bine de doi ani în urmă şi nu s-a mate rializat încă prin promovarea vreunor reglementări care să vină în ajutorul menţinerii activităţilor acestor tabere.
Directorul DJT Covasna, Tischler Ferenc, a declarat că a conceput un proiect de lege referitor la taberele de corturi, proiect realizat pe baza părerilor strânse de la mai mulţi organizatori de astfel de tabere din străinătate. Potrivit lui Tischler, proiectul a ajuns la Bucureşti, dar din cauza campaniei electorale şi a alege ri lor din 2008, demersul a fost oprit.
Cu toate acestea, directorul DJT Covasna spune că va insista pe analizarea proiectului de lege pentru înfiinţarea acestor tabere pe lângă noul ministru al Tine retului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.
Tischler Ferenc a anunţat în 2007 că intenţionează să orga ni zeze tabere de corturi, însă această intenţie nu s-a mate ria lizat din cauză că legislaţia româ nească nu are nicio prevedere separată pentru acest tip de tabere. „În ţările vestice, aceste tabere au un alt statut, ele constituind chiar un stil de viaţă, prin care tinerii învaţă să se descurce, să facă faţă unor situaţii inedite. În România, însă, nicio lege nu se referă la acest tip de tabară“, explica Tischler Ferenc la mo men tul în care a anunţat că se va implica în problematica taberelor de corturi.
Cei care organizează tabere de corturi sunt în prezet pasibili de amenzi, căci taberele de corturi nu pot respecta, prin natura lor, condiţiile impuse taberelor nor male – de exemplu, să aibă grupuri sanitare ori apă curentă.
Potrivit lui Tischler, actuala legislaţie, care impune taberelor de cort să aibă apă caldă, apă rece ori WC omologat nu face decât să nedreptăţească acest tip de tabere, care din cauza unor impuneri oarecum absurde pentru tipul de recreere promovat, ar putea dispărea.
Monica Rizea