Programul The Duke of Edinburg’s International Award – din nou la Liceul teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului
După ce, spre sfârșitul semestrului I, un grup de nouă cadre didactice ale Liceului teoretic „Mircea Eliade” au parcurs un curs de formare în cadrul Programului internațional The Duke of Edinburgh’s International Award, a venit rândul elevilor liceului să fie informați și consiliați de traineri specializați în acest domeniu. Popularizarea acestui program mai fusese făcută, mai mult în mediul online, însă întâlnirea cu specialiștii a făcut posibilă demararea acestui program și în comunitatea noastră.
Joi, 16 februarie 2017, aproximativ 400 de elevi ai liceului au beneficiat împreună cu liderii „Award” de o prezentare în amănunt a programului. Prezentarea a fost dinamică, veselă și interesantă.
Iată mărturiile trainerilor programului – Carmen Dragomir și Cicerone Busuioc – două persoane extrem de implicate, generoase și interesate de dezvoltarea tinerilor. Doi traineri care au adus în fața tinerilor noștri ideea că, pentru a forma o societate sănătoasă, oamenii sunt cei mai importanți.
„Întâlnirea cu Liceul teoretic „Mircea Eliade” a fost pentru mine ca o întâlnire cu viitorul. Atunci când tinerii sunt interesați să se dezvolte alături de adulții din viața lor, este un semn de colaborare între generații și, din acel moment, se naște un viitor sigur de unde vom avea cu toții beneficii. Programul Award al Fundației The Duke of Edinburgh's International Award oferă un cadru sigur, susținut de 60 de ani de experiențe și provocări.
Tinerii participanți au ocazia de a-și testa limitele, alături de Liderii Award, care vin în program cu experiența lor de viață. De aceea, le urez mult succes și experiențe cât mai provocatoare”, spune Carmen Dragomir – manager formare Fundaţia The Duke of Edinburgh's International Award.
Cicerone Busuioc – trainer, manager proiect The Duke of Edinburgh's International Award ne-a declarat: „Programul The Duke of Edinburgh's International a făcut primii pași în cadrul Liceului teoretic Mircea Eliade, printre oamenii potriviți și pasionați. Curiozitatea și dragostea pentru nonformal au adus împreună tineri, oameni și idei frumoase. Tinerii, micuţi exploratori în propria dezvoltare, își vor găsi motivarea alături de Liderii Award, care le vor oferi noi oportunităţi de dezvoltare. Am avut ocazia să discutăm cu tinerii și abia așteptăm să auzim despre experiențele lor care, cu siguranță, vor fi extraordinare!”.
The Duke of Edinburgh’s International Award este liderul mondial al programelor de dezvoltare personală pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 24 de ani. Indiferent de mediul de provenienţă, contextul economic sau social al tânărului, programul îi îmbunătăţeşte acestuia viaţa şi îi oferă şansa de a excela şi de a fi recunoscut la nivel internaţional pentru asta.
Susţinut de Familia Regală Britanică cu ASR Prinţul Philip ca Patron Global, Award-ul este acum accesibil tinerilor din România sub patronajul naţional al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României.
Așadar, programul presupune o abordare nonformală, o abordare a învățării prin activități plăcute și motivante. Ce fel de avantaje au elevii? Ei bine, acestea sunt multiple și înglobează bifarea tuturor deprinderilor specifice sistemului tradițional de învățământ, cu un aport suplimentar de abilități câștigate în condițiile unei libertăți de exprimare maxime.
Toate activitățile nonformale se desfășoară în afara sistemului / programului școlar, creându-se o legătură, o punte între cunoștințele predate de profesori și punerea lor în practică. Acest tip de activități îi fac pe elevi să se simtă liberi, înseamnă plăcerea de a cunoaște și de a se dezvolta. Se elimină astfel stresul disciplinelor impuse, al notelor din catalog și al temelor obligatorii.
În plus, tinerii au posibilitatea să desfășoare activități care să le asigure flexibilitate, adaptabilitate, rapiditate, dar mai ales un entuziasm răsunător. Acțiunile corespund strict aptitudinilor, dorințelor și intereselor participanților.
La Liceul teoretic Mircea Eliade au început deja înscrierile, tinerii sunt așteptați de liderii – profesorii Laura Suciu, Voichița Neșa, Mihaela Mitrea, Emilia Ștefan, Bogdan Stroie, Maria Badiu, Monica Muntean, Andreea Filofi și Maria Bularca, pentru un nou început, un început „altfel”, un tip modern de instruire ce contribuie la perfecționarea individuală.
(Prof. Maria Bularca)