ACTUALITATE 23 mai 2023

Programul fotovoltaicelor. Start înscrieri pentru Regiunea Centru

de Diana Pantelimon | 4812 vizualizări

Sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023” pentru Regiunea Centru se va desfășura între 24 – 26 mai a.c. Deși pentru fiecare din cele opt regiuni sunt alocate între trei și cinci zile, timp suficient pentru înscrieri, pentru prima etapă, Regiunea București – Ilfov, bugetul s-a epuizat în doar nouă minute. Având în vedere cererea foarte mare, este posibil ca acest lucru să se repete și în următoarele șapte etape.

Prin programul „Casa Verde Fotovoltaice”, beneficiarii obțin până la 20.000 lei nerambursabili. Această sumă reprezintă 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum de 3 kW.

„Oferim o finanţare în cuantum de 20.000 de lei pe solicitant, sub condiţia unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 lei. Bugetul total al programului este de 1,75 de miliarde de lei, echivalentul a peste 87.000 de sisteme fotovoltaice. Având în vedere numărul foarte mare de doritori şi pentru a nu suprasolicita aplicaţia informatică, am decis să lansăm sesiunea de înscriere în 8 etape, câte una pentru fiecare regiune de dezvoltare a României”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, potrivit Agerpres.

Regiunea Centru cuprinde județele Alba,  Brașov,  Covasna,  Harghita,  Mureș și  Sibiu.

Pentru persoanele fizice din aceste județe, înscrierile vor începe miercuri, 24 mai, de la ora 10:00, în aplicația dedicată de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), afm.ro. Ele vor continua până la epuizarea fondurilor sau până în cea de a treia zi, la ora 23:59.

„Pentru înscriere am pregătit o aplicaţie foarte simplă şi uşor de folosit. Solicitanţii nu au nevoie decât de câteva minute din timpul lor şi de cele patru documente în format pdf: cartea de identitate, extrasul de carte funciară, certificatul fiscal care atestă lipsa datoriilor la bugetul de stat şi certificatul fiscal care atestă lipsa datoriilor la bugetul local”, a mai spus ministrul Tanczos Barna, potrivit Agerpres.

Documentele necesare care trebuie încărcate în aplicație sunt, potrivit unui comunicat de presă al AFM:

  • actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
  • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie;
  • copia cărţii funciare colective, din care să rezulte maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară care adunate să fie egale cu un întreg, în cazul imobilelor-construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală.

Bugetul total alocat Regiunii Centru este de 245.060.000 de lei.

Pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023” pot aplica și unitățile de cult din toate regiunile, respectiv toate județele. Perioada de înscriere se va desfășura între 27 – 29 iunie.

Sursa foto: eon.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.