Programul DOFE prinde contur şi în judeţul Covasna
Programul The Duke of Edinburgh’s Award (DOFE) câştigă tot mai mult teren în Sfântu Gheorghe, prin intermediul asociaţiei care îl coordonează, Turulmadár. Dacă anul trecut, când a fost implementat pentru prima oară aici, proiectul a reunit 30 de tineri, dintre care doar 16 au rămas până la sfârşit, în ediţia de anul acesta s-au aliniat la startul DOFE 130 de tineri covăsneni, cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani.
„În judeţul Covasna programul DOFE a început anul trecut. În luna septembrie am pornit cu 30 de tineri, iar acum 16 dintre aceştia se pregătesc să obţină nivelul de bronz. Scopul programului este de a-i determina pe tineri să iasă din zona lor de confort, să facă ceva mai mult şi să îşi dezvolte abilităţile personale, pe cele fizice şi să participe la activităţi de voluntariat”, a declarat liderul programului, Máté János.
DOFE se derulează pe trei nivele de educare (bronz, argint şi aur). „Nivelul de bronz are o durată de 3 luni, argintul de 6, iar aurul de 12 luni”, scrie într-o comunicare de presă. „Spre exemplu, tinerii care au început nivelul de bronz au trei luni la dispoziţie să îşi dezvolte fiecare dintre cele trei direcţii abordate în program (abilităţi personale, fizice şi voluntariat), acordând fiecăreia câte o oră pe săptămână, deci trei ore pe săptămână, timp de trei luni. Sunt tineri care pentru partea de abilităţi personale au ales să înveţe să cânte la chitară sau pian, pentru partea de abilităţi fizice învaţă să joace tenis, iar în ceea ce priveşte voluntariatul, avem tineri care merg la azilul de bătrâni şi ajută. Totul depinde de voinţă. Pentru facultăţile din străinătate contează foarte mult dacă ai scris în CV că ai participat la programul DOFE, pentru că asta înseamnă că ai voinţă, curaj şi responsabilitate”, a precizat Máté János.
Potrivit coordonatorilor, fiecare nivel se încheie cu o „aventură”. „Cei 16 tineri care obţin anul acesta nivelul de bronz au fost într-o aventură în munţii Retezat. Aici au avut de îndeplinit o serie de sarcini stabilite. Dacă la finalul aventurii toţi parametrii sunt îndepliniţi, atunci tinerii se califică pentru următorul nivel”, a mai spus Máté János.
În luna iulie, la Castelul din Zăbala va avea loc ceremonia de premiere a tinerilor care s-au calificat pentru nivelul următor în cadrul DOFE.
„În România programul este patronat de către alteţa sa Principesa Margareta, iar în judeţul Covasna de către Contele Gregor Roy Chowdhury – Mikes şi Contele Alexander Roy Chowdhury – Mikes, din Zăbala”, mai informează organizatorii.
Aceştia mai arată şi faptul că programul implică şi 32 de educatori. Numărul acestora este în creştere, iar căutările de mentori şi voluntari care să ajute la dezvoltarea programului sunt în derulare. Cei interesaţi pot să contacteze coordonatorii prin intermediul platformei de voluntariat www.platz.ro sau direct pe coordonatorul principal Máté János, la adresa de e-mail: mate.janos@dofe.ro.