Programele organizate sub genericul „Anul copiilor” vor fi disponibile pe site-ul Visit Covasna
Programele organizate sub genericul „2025 - Anul copiilor”, care vor fi prezentate în curând pe site-ul Visit Covasna, vor acorda o atenţie sporită copiilor din mediul rural, care nu beneficiază de aceleaşi facilităţi şi oportunităţi educaţionale şi recreative ca aceia din mediul urban, a informat luni vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gáj Nándor.
Potrivit acestuia, autorităţile judeţene vor aloca fonduri suplimentare pentru proiectele de tineret, cultură şi sport în contextul marcării „Anului copiilor”, iar programele se vor adresa nu numai celor mici, ci şi părinţilor.
„În 2024 a apărut o lege prin care se declară 2025 Anul Copiilor în România, iar pe baza acestei legi noi am instituit „Anul Copiilor” în judeţul Covasna (...) Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate vor avea anul acesta programe în plus pentru copii. Noi în primul rând încercăm să adunăm informaţii, nu numai de la instituţiile subordonate, ci şi de la alte instituţii, de la ong-uri şi de la firme şi să le punem la dispoziţia pedagogilor şi la dispoziţia părinţilor. Eu cred că cea mai mare nevoie este în mediul rural. Pentru că aici, la Sfântu Gheorghe sau la Târgu Secuiesc, în oraşe şi municipii, copiii au foarte multe posibilităţi de a-şi petrece timpul liber, au foarte multe posibilităţi să participe la cultură sau la sport, dar dacă ne uităm la comune mai mici sau sate, lucrurile stau diferit, pentru că în primul rând lipseşte informaţia”, a declarat Gáj Nándor pentru AGERPRES.
Programele ce vor fi derulate sub genericul „2025 - Anul copiilor” vor fi postate pe site-ul Visit Covasna, iar cei interesaţi se vor putea înscrie la activităţi, care vor fi, în cea mai mare parte, gratuite.
„Sunt trei axe la care ne-am gândit. Vom avea o mulţime de programe unde copiii se deplasează în oraşele mari, la Târgu Secuiesc, la Sfântu Gheorghe, să poată participa la evenimente. Prima axă va implica şi microbuzele şcolare, pentru că fiecare comună a primit câte un microbuz electric şi nu mai e problemă cu motorina pentru ca aceia din mediul rural să ajungă la teatru, la muzeu, la un concert sau pur şi simplu să viziteze unul dintre oraşe. A doua axă implică instituţiile, companiile, asociaţiile care vor avea programe în unităţile de învăţământ, cum ar fi, spre exemplu, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (...) A treia axă este destinată familiilor, deci vor fi programe nu numai pentru copii, ci şi pentru părinţi, pentru că credem că sunt foarte multe chestiuni de discutat - cum să îţi creşti copilul în acest secol, când telefonul, Facebook, TikTok şi alte minunăţii sunt în mâna copilului, din păcate”, a spus Gáj Nándor.
Lista va fi disponibilă în câteva zile pe pagina de web www.visitcovasna.com, unde sunt şi alte programe destinate turiştilor şi dacă pedagogii sau părinţii vizitează această pagină pot să vadă şi programele destinate copiilor, a adăugat Gáj Nándor.
„Sunt programe pentru toţi copiii, sunt programe şi pentru copiii maghiari şi pentru copiii români, şi împreună şi separat. Aceste programe nu sunt neapărat numai pentru copiii din judeţul Covasna, pot veni şi din alte judeţe, dacă sunt interesaţi (...) În general sunt gratuite, dar sunt şi programe unde se va percepe o sumă minimă de participare”, a menţionat Gáj Nándor.
Sursa foto: Tamás Sándor/Facebook