ACTUALITATE 12 septembrie 2016

Program de seară pentru donarea de sânge

de Iulia Drăghici - Taraș | 1642 vizualizări

Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe va permite, din 15 septembrie, donarea de sânge şi după amiaza, nu doar dimineaţa. Programul suplimentar va funcţiona în fiecare marţi şi joi, între orele 17 şi 20.

„Încercăm să uşurăm accesul donatorilor. Mulţi nu pot dona pentru că nu îi lasă şefii să plece de la serviciu dimineaţa. Nici o ţară din lume nu se poate lăuda că are prea mult sânge”, ne-a declarat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, doctorul Andy Rosin.

Donarea poate fi făcută de persoanele care au vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani şi o greutate minimă de 55 de kilograme în cazul femeilor şi 57 de kilograme în cazul bărbaţilor. În plus, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să nu ia tratament cronic, să nu fi avut vreo infecţie în ultimele zece zile şi nici intervenţii chirurgicale de niciun fel în ultimele două săptămâni. Mai mult, aceştia trebuie să mănânce foarte bine cu o seară înainte de donare şi în ziua donării, dar să evite grăsimile şi alcoolul. „Trebuie să bea multe lichide, cel puţin un litru înainte de donare şi circa 2 litri în seara dinaintea donării. Nu este relevant dacă mănâncă dulciuri, ba este chiar recomandat”, a precizat doctorul Rosin, care a mai completat că o altă condiţie esenţială a donării este alfabetizarea donatorului: „dacă nu este alfabetizat, atunci nu poate să completeze chestionarul obligatoriu. În plus, este absolut necesar ca donatorul să doneze în cunoştinţă de cauză”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.