ACTUALITATE 27 aprilie 2009

Probleme în „Ţara cartofului”

de Covasna Media | 753 vizualizări
Producătorii de cartofi de sămânţă din judeţ au solicitat sprijinul prefectului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă

Principalii producători de cartofi de sămân ţă din Covasna i-au solicitat prefectului sprijinul în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de cartofi de sămânţă carantinată sub formă de spirt sau amidon şi pentru recuperarea pieţei cartofului sau rezolvarea unor probleme cu care

Producătorii de cartofi de sămânţă din judeţ au solicitat sprijinul prefectului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă

Principalii producători de cartofi de sămân ţă din Covasna i-au solicitat prefectului sprijinul în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de cartofi de sămânţă carantinată sub formă de spirt sau amidon şi pentru recuperarea pieţei cartofului sau rezolvarea unor probleme cu care se confruntă, în acest sens urmând să întocmească un memoriu cu toate problemele lor, atât rezolvabile la nivel local, cât şi naţional.

Întâlnirea a avut loc la sediul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului din Târgu-Secuiesc, la iniţiativa prefectului Codrin Munteanu, ocazie cu care producătorii de cartofi de sămânţă s-au plâns că deşi judeţul Covasna este supranumit „Ţara cartofului”, activitatea producătorilor de cartofi de aici nu mai este de ceva vreme una de dezvoltare, ci de supravieţuire.

„Dacă judeţul Covasna are întâietate în ceva, ăla este cartoful. În calitatea producerii cartofului de sămânţă suntem primii. Aproape 30% din producţia de cartofi de sămânţă a ţării este produsă în Covasna. Covasna duce stindardul cartofului în România. Mai e Braşov, Harghita, restul sunt deja pe ducă şi am luat-o şi noi în pantă descendentă, din cauze mai mult sau mai puţin obiective (...) cartoful este a doua pâine a ţării, când nu e cartof în România e bai mare. Cartoful este mereu uitat, vă rugăm să ne ajutaţi în treaba asta, să le aduceţi aminte că de fapt românul în vreme de sărăcie cartof mănâncă şi suntem în vremuri de criză şi va fi mare cerere, iar noi suntem într-o criză a cartofului, care se va adânci. Nu e posibil ca în România cu aproape 300.000 de hectare de cartofi să importăm cartofi din toată lumea, şi din Egipt”, a afirmat un mare producător de cartofi din zona Zăbala, Romulus Olaru, amintind că din Egipt cartofii aduşi mulţi sunt bolnavi.

Probleme cu valorificarea

O altă problemă ridicată de producători este cea a valorificării producţiei de cartofi de sămânţă carantinată, în condiţiile în care cele două fabrici de spirt-amidon din judeţ s-au închis.

Potrivit datelor prezentate de Unitatea Fitosanitară, privind contaminarea cu Dithylencus (un nematod, o boală n.r.) a cartofilor de sămânţă din campania 2008 - 2009, rezultă că jumătate din suprafaţa cultivată şi 40% din producţia rezultată este contaminată cu acest organism care nu mai permite valorificarea cartofului de sămânţă. Pierderea rezultată ca urmare a acestui fapt a fost de 600.000 de lei în rândul producătorilor.

Aceştia s-au plâns că în judeţ nu există depozite de păstrare a cartofului - una din cauzele îmbolnăvirii lor, au acuzat că primarii lasă oile să se plimbe în voie pe câmpuri, plimbând bolile cartofului de la o cultură la alta, de asemenea spun că micii producători nu sunt controlaţi şi deşi Unitatea Fitosanitară carantinează o producţie, ei vând cartofii la marginea drumului şi ajung tot sămânţă deşi ar trebui să fie de consum, sau că nu au posibilitatea de a valorifica culturile contaminate cu Dithylencus la o fabrică de spirt care să-i preia. „Trebuie văzut ce se întâmplă cu fabricile de spirt-amidon din Târgu-Secuiesc şi Ozun, şi dacă nu se pot reabilita, să facem o investiţie nouă în zonă, prin proiecte”, au mai spus producătorii.

Ei s-au mai plâns şi de faptul că nu sunt despăgubiţi pentru culturile afectate, amintind şi că au la dispoziţie doar două substanţe de distrugere a organismelor ce îmbolnăvesc cartoful, din care trebuie folosită o cantitate de 30 de kg la hectar, care îi costă foarte mult.

Prefectul promite sprijin

Prefectul Codrin Munteanu a promis sprijinul său producătorilor, afirmând că seria întâlnirilor de acest gen va continua, iar la acestea vor fi prezenţi şi conducătorii instituţiilor deconcentrate care pot face ceva în sprijinul producătorilor.

Totodată, prefectul le-a solicitat producătorilor să îi înainteze zilele acestea un memoriu în care să cuprindă toate problemele lor, pentru ca el să identifice apoi pârghiile legale pentru a-i sprijini. Unele probleme generale ar putea fi discutate şi cu alţi prefecţi din ţară, unde producătorii de cartofi de sămânţă se confruntă cu probleme similare, pentru a face împreună demersuri la nivel naţional.

La întâlnire au participat pe lângă marii producători şi conducerea Staţiunii de Cercetare, a Unităţii Fito Sanitare şi reprezentantul Direcţiei Agricole. Potrivit producătorilor şi a directorului Staţiunii, Mike Luiza, este pentru prima dată după 20 de ani când are loc o asemenea întâlnire la care să participe şi prefectul.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.