ACTUALITATE 2 iulie 2020

„Privare de libertate” - așa descrie CCR internarea obligatorie a pacienților cu COVID-19

de Covasna Media | 1139 vizualizări

Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei potrivit căreia internarea și carantinarea obligatorie a pacienților cu COVID-19, prin ordin de ministru, sunt neconstituționale. Judecătorii CCR susțin că aceasta este o „veritabilă privare de libertate”.

În document, judecătorii spun că ministrul Sănătății a impus noi condiții pentru internare, fapt ce a generat reguli cu „caracter imprevizibil, incert și dificil de anticipat” și fără să respecte limite. Curtea mai precizează că orice persoană trebuie să se bucure de posibilitatea contestării în justiție a detenției de ordin medical într-un termen scurt, astfel încât, în cazul în care internarea este constatată ca fiind nelegală, ea să poată fi eliberată.

Altfel spus, persoana căreia i se aplică măsura detenției de ordin social-medical trebuie să beneficieze de un drept de acces la justiție efectiv, care să asigure judecarea într-un termen rapid a acțiunii și să dispună eliberarea persoanei deținute nelegal, arată motivarea.

În privința internării cu forța a unui pacient, CCR atrage atenția că măsura este în Codul Penal și în Legea sănătății mintale, dar că aceasta este dispusă de judecători.

Simpla menționare a unei măsuri privative de libertate, așa cum este internarea obligatorie pentru prevenirea răspândirii unor boli transmisibile, nu poate fi considerată ca fiind suficientă pentru a întruni condiția legalității, subliniază judecătorii CCR.

Se impune stabilirea printr-o lege a condițiilor de instituire a carantinei, a formelor pe care măsura le poate lua și stabilirea unei proceduri, mai punctează Curtea.

DigiFM

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.