ACTUALITATE 18 ianuarie 2022

Prioritățile Comunei Reci în anul 2022, în prag de adoptare a bugetului

de Iulia Drăghici - Taraș | 662 vizualizări

Cât aduce fabrica de prelucrare a lemnului în vistieria unității administrativ teritoriale

Bugetul comunei Reci, care valoric este de aproximativ 14 milioane de lei, se află în prezent în dezbatere publică. Va fi pus pe masa consilierilor locali la începutul lunii februarie, a spus pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro primarul Dombora Lehel. Cu această ocazie, edilul ne-a vorbit și despre prioritățile pe anul curent ale autorităților locale. 

Anul ăsta trebuie să terminăm proiectul nostru mare finanțat prin PNDL, care conține trei obiective: modernizare Drum Comunal 25 Aninoasa – Saciova, o parte e deja făcut, până la intrarea în Saciova, dar pentru anul acesta rămâne intravilanul din Saciova, (...) trebuie să finalizăm noul pod la Bita și mai avem un asfalt de tras tot la Bita, trotuare, șanțuri. O să ne țină anul ăsta. Este un proiect de 13 milioane de lei. (...) Alte priorități: anul ăsta trebuie să construim două case mortuare, în Aninoasa și Comolău. (...) Avem trei proiecte depuse pe Anghel Saligny. Sunt 100% convins că e imposibil să le câștigăm pe toate, dar toate trei sunt foarte importante. Primul e apă – canalizare în Aninoasa – Saciova, întreg sistemul. Are o valoare de 13 milioane de lei. Am mai depus un proiect de modernizare – asfaltare străzi, 6 kilometri. Avem asfaltați peste 10 kilometri de drum și încă mai avem de făcut. Cred că avem 60% dintre străzile din comună asfaltate. (...) Am mari așteptări de la PNRR. Avem două cămine culturale de modernizat la care suntem pregătiți cu documentația, deci practic așteptăm să se deschidă linia de finanțare, și încă două clădiri publice de modernizat. Cele două cămine în Aninoasa și Saciova și fosta școală din Comolău și fostul Consiliu Local din Aninoasa, o clădire abandonată chiar în centrul satului”, ne-a declarat primarul din Reci. 

Întrebat care este bugetul pe care îl are la dispoziție comuna pentru anul în curs, primarul din Reci ne-a spus că nu e un răspuns simplu de dat. 

Când mă întreabă cineva care e bugetul comunei, mi-e greu să spun pentru că se compune din mai multe componente. Nu se poate zice așa simplu. Anul trecut am avut buget de 14 milioane de lei. Dar nu e real. Acestea sunt venituri prevăzute din diverse forme pentru diverse investiții. Nu sunt banii noștri, ci îi așteptăm să intre. Știu că așa se calculează bugetul, dar clar se vede la ce înseamnă venituri proprii, plus diverse fonduri de la fonduri de echilibrare. (...) Nu sunt modificări prea mari față de anul trecut. (...) E un buget foarte bun pentru o comună, pentru că putem vorbi de comune cu bugete de câteva sute de mii de lei”, a explicat Dombora Lehel. 

Fabrica de prelucrare a lemnului produce anual aproximativ patru milioane de lei pe an la bugetul local 

Un factor important la realizarea bugetului comunei este dat de impozitele și taxele plătite de firma de prelucrare a lemnului care are punct de lucru aici. Anual, activitatea acesteia aduce aproximativ patru milioane de lei pe an în vistieria unității administrativ teritoriale.  

„Dacă n-ar fi HS Timber la noi, am avea venituri proprii undeva pe la 500.000 de lei, impozit colectat de la locuitori. Numai această firmă plătește un milion două sute pe an. Practic a triplat impozitul, doar pe terenuri și pe construcții. Dar o sumă și mai importantă e impozitul pe venit redistribuit. Cei 10% care se trag din impozitul salariaților se redistribuie la comunele și orașele de unde provin. Practic, tot impozitul pe venit de la salariații de la HS Timber Grup se plătește la trezoreria de stat și banii ăia, 63% se întorc la noi. Asta înseamnă undeva la două milioane patru sute de mii pentru anul acesta. Nu că s-a dublat, s-a triplat bugetul. Asta înseamnă că avem venituri fixe și garantate undeva la vreo patru milioane de lei pe an”, a explicat primarul.

Tot acesta a spus și că în prezent s-au oprit și controversele născute în jurul acestei fabrici, că nu mai există procese cu organizațiile de protecția mediului și că rapoartele trimestriale de mediu arată bine. „Niciodată nu au depășit niciun parametru stabilit în autorizația de mediu. (...) Fabrica are o capacitate de prelucrare foarte mare. Asta vine undeva pe la 800 de mii de metri cubi pe an. Asta e foarte mult. Dar lemnul nu provine dintr-o singură locație și nu radem pădurile, ci în ultimii ani, când foarte mult s-au înăsprit legile privind pădurile că HS Timber importă undeva pe la 70% din lemn. În mare parte din Cehia”, a mai spus Dombora Lehel. 

2021, cel mai greu din cariera de primar 

Despre anul 2021, care a marcat și cel de-al cincilea an de mandat, primarul a spus și că a fost cel mai greu din cariera sa de până acum, pentru că s-au suprapus investiții. 

A fost un an foarte greu, dar cu rezultate foarte bune. Dacă nu mă înșel, anul trecut, undeva la începutul anului am finalizat trotuarele de-a lungul drumului național ce trece prin Reci, Casa Mortuară din Reci, am modernizat iluminatul public cu 400 de lămpi în trei sate din patru. Pentru al patrulea am depus proiect, adică Saciova și o parte din Bita. Anul trecut a intrat și programul de cadastru general, pe lângă investițiile în derulare, asfaltări în Saciova, Bita, pod nou”, a mai spus primarul. 

Bugetul se află în dezbatere publică până în 28 ianuarie și poate fi consultat la sediul primăriei, unde se pot depune și sugestii și completări. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.