ACTUALITATE 25 mai 2009

Prinţul Charles a revenit la Micloşoara

de Covasna Media | 818 vizualizări
Moştenitorul coroanei britanice a petrecut două nopţi şi o zi la Micloşoara unde a fost găzduit de Kalnoky Tibor. După întâlnirile de joi cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, prinţul Charles a ajuns, în cursul serii, în judeţul Covasna, unde a înnoptat la casa de oaspeţi a moştenitorului grofului Kalnoky. Vizita moştenitorului coroanei britanice s-a dorit a fi una secretă, atât gazdele cât şi reprezentanţii ambasadei Marii Britanii, dar şi SPP-iştii

Moştenitorul coroanei britanice a petrecut două nopţi şi o zi la Micloşoara unde a fost găzduit de Kalnoky Tibor. După întâlnirile de joi cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, prinţul Charles a ajuns, în cursul serii, în judeţul Covasna, unde a înnoptat la casa de oaspeţi a moştenitorului grofului Kalnoky. Vizita moştenitorului coroanei britanice s-a dorit a fi una secretă, atât gazdele cât şi reprezentanţii ambasadei Marii Britanii, dar şi SPP-iştii încercând să-l ţină pe prinţ cât mai departe de privirile indiscrete. „E o vizită privată şi prinţul nu doreşte să fie deranjat” a spus Kalnoky, după ce prezenţa lui Charles la casa de oaspeţi din Micloşoara ne-a fost „deconspirată” de câţiva localnici indiscreţi. Cei care l-au văzut, vineri după-amiază, pe prinţ ne-au povestit că acesta a fost plimbat cu căruţa prin împrejurimile satului după care s-a instalat la fostul conac Kalnoky, unde a cinat împreună cu câţiva invitaţi, majoritatea reprezentanţi ai ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, dar şi cu primarul oraşului Baraolt, de care aparţine satul Micloşoara, Nagy Istvan. Meniul a constat întro salată de legume cu maioneză şi s-a băut vin roşu şi alb, în acorduri de muzică medievală, care se auzea şi dincolo de zidurile care înconjoară conacul. După lăsarea întunericului, moştenitorul coroanei britanice a parcurs pe jos cei aproape 400 de metri dintre conac şi casa de oaspeţi, unde a rămas peste noapte. Sâmbătă dimineaţă, prinţul Charles a plecat spre judeţul Mureş, la Saschiz.

Conac pierdut la poker, platou de filmare pentru „Cenuşă şi sânge”

Conacul unde şi-a petrecut prinţul Charles toată după-amiaza şi seara de vineri a fost construit în secolul al XVI-lea în stil renascentist şi a aparţinut familiei grofului Kalnoky. În 1919, proprietarul l-a pierdut la poker în faţa unui român, despre care localnicii îşi mai amintesc că-l chema Savu. După 1990, conacul a ajuns în proprietatea primăriei oraşului Baraolt. Potrivit primarului Nagy Istvan, moştenitorii acestuia nu l-au revendicat, iar familia grofului nu mai avea niciun drept asupra lui. Fapt pentru care, la solicitarea lui Kalnoky, în 2004, primăria i-a concesionat, pentru 48 de ani, conacul pe care s-a angajat să-l renoveze şi să amenajeze un centru de dezvoltare rurală.

Fosta reşedinţă a uneia dintre cele mai vechi familii nobiliare din Transilvania, conacul Kalnoky a fost, în toamna anului trecut, pentru mai bine de trei săptămâni, platou de filmare pentru coproducţia fracezo-română, „Cendres et sang” (Cenuşă şi sânge n.r.), care a marcat debutul regizoral al actriţe Fanny Ardant.

Coincidenţa face ca filmul să aibă premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, chiar în seara în care prinţul Charles cina la conac. „Cendres et sang” a fost unul dintre cele patru filme prezentate în afara competiţiei din cadrul Selecţiei Oficiale a Festivalului de la Cannes. Prinţul Charles se află pentru a opta oară în România, iar în ultimii patru ani, a trecut şi pe la Micloşoara.

Adrian Moise

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.