Principele Radu: Teatrul Andrei Mureşanu ar trebui să spargă cadrul geografic actual
Aflat recent la Sfântu Gheorghe, Principele Radu al României s-a referit şi la situaţia Teatrului Andrei Mureşanu (TAM) din Sfântu-Gheorghe. Referirile sale nu au fost unele întâmplătoare, principele fiind absolvent al Facultăţii de Teatru, implicarea Casei Regale în activităţile teatrale româneşti - în special cele ale UNITER - fiind deja binecunos cute. Pornind de la bugetul limitat al TAM şi de la realizările sale notabile, în acest context, principele Radu consideră că viitorul acestuia depinde în primul rând de generozitatea şi bunăvoinţa comunităţii.
„Pentru TAM există o dificultate din cauza numărului mic de spectatori, cunoscut fiind faptul că în această zonă minoritatea maghiară este majoritară, ceea ce pune o problemă importantă de spectatori. Bineînţeles că teatrul maghiar are mult mai multe orizonturi, datorită locului”, a explicat Principele, arătând că, adăugând şi criza economică actuală, în acest an cu greu vor putea fi identificate soluţii de suplimentare a bugetului TAM. „Cred că, în această perioadă, soluţia ar fi lărgirea cadrului geografic în care teatrul funcţionează, spargerea frontierelor jude ţului şi vânzarea unor spectacole flexibile în alte spaţii, în care talentul şi creativitatea oamenilor de la TAM să fie exploatate, deoarece lipsa de spectatori şi de fonduri crează şi o anumită stare de frustrare şi de nemulţumire, la Sfântu Gheorghe existând oameni foarte talentaţi, care au nevoie să fie văzuţi”, a mai spus principele.
Principele Radu a mai adăugat că, aşa cum minoritatea maghiară din România este susţinută în păstrarea valorilor sale culturale, minoritatea românească din judeţul Covasna trebuie, la rândul său, săşi găsească susţinere în acest sens. Bugetul propus pentru TAM Sfântu Gheorghe pe 2009 a fost de 700. 00 de lei, însă în cele din urmă rezultatul unor negocieri în cadrul Consiliului Local a fost creşterea acestuia cu 150.000 de lei. În aceste condiţii, bugetul teatrului nu doar că nu permite realizarea unor producţii de calitate superioară care să poată fi apoi vândute, ci, mai mult, pune chiar în pericol existenţa locurilor de muncă a personalului.
Monica Rizea