ACTUALITATE 6 martie 2016

Prin lume, la vânătoare de eclipse

de Covasna Media | 1156 vizualizări

APChat powered by Autoliv – ediția 6, întâlnire cu editorul rubricii de Astronomie din revista „Știință și Tehnică”

Fiecare dintre noi avem un hobby. Unora ne place să citim, altora ne place să alergăm sau să facem colecții de diverse obiecte, însă printre noi există semeni care ne uimesc cu hobby-urile lor. Este și cazul lui Cătălin Beldea, astronomul cunoscut drept „vânătorul de eclipse”.

Cea de-a șasea ediție de APChat powered by Autoliv aduce în fața publicului covăsnean un nou om al științei, al cunoașterii, un om a cărui fascinație pentru astre a dus la expediții extraordinare, pe care Beldea așteaptă cu nerăbdare să le împărtășească la Sfântu Gheorghe.

Pe scurt, Cătălin Beldea, al cărui hobby nu este deloc rezultatul unei întâmplări, călătorește prin întreaga lume pentru a urmări eclipsele de soare. În martie 2015, a participat la o expediție de observare a eclipsei totale de Soare din avion, în cadrul proiectului EFLIGHT 2015. Astronomul a surprins eclipsa în faza de totalitate, la 12.000 de metri altitudine, în timpul zborului cu avionul.

„Încă de mic am fost atras de cer, de stele, de misterele universului, iar de la vârsta de 9 ani am început să citesc despre sistemul solar și galaxii, dar şi despre călătorii spaţiale, viaţa în altă parte a cosmosului. Universul acesta ne dă atâtea ocazii în care să rămânem fără cuvinte și mă bucur că am putut surprinde și eu un astfel de fenomen”, a declarat Cătălin Beldea, astronom și fotograf. „Pasiunea pentru eclipse a început, cum e firesc, în 1999, când umbra Lunii a traversat Europa şi România și am asistat la prima eclipsă totală de Soare. Atunci am făcut prima «expediţie fotografică», dar nu într-o zonă exotică, ci la doar 60-70 km de Bucureşti, pe un câmp din satul Chiselet, de lângă Călăraşi. Din 1999 şi până acum, am «vânat» opt eclipse totale de Soare și am făcut expediţii pentru observarea lor în Turcia, Siberia, China, Pacificul de Sud (Polinezia Franceză), Australia, Kenya şi deasupra mării Norvegiei”, a mai spus Beldea.

„Cătălin Beldea este fascinant. Pasiunea sa ieșită din comun uimește pe oricine. Nu este lucru puțin să îți faci bagajul și să îți iei aparatul foto în spate pentru a călătorii mii de kilometri doar pentru a surprinde eclipsa de soare. Cred că publicul covăsnean este foarte norocos că are șansa să afle direct de la vânătorul de eclipse fel și fel de amănunte la care, prinși cu viața, nici prin cap nu ne trece să ne gândim. După întâlnirea cu Dumitru Prunariu, de la care am aflat cu stupoare cum meteoriții nu ne dau pace și reprezintă o amenințare continuă pe care nu o conștientizăm, personal sunt foarte curioasă să descopăr ce alte lucruri îmi scapă din vedere doar pentru că nu cunosc prea bine fenomenul. Sper ca oamenii să vină în număr cât mai mare la evenimentul de vineri, 25 martie”, declară Mirela Cara, reprezentanta Asociaţiei pentru Comunitate – organizatoarea evenimentului.

Cătălin Beldea ne ridică de la sol, ne așază în aer și ne prezintă eclipsa într-un mod în care puțini au ocazia s-o vadă. Care sunt cele mai fascinante aspecte ale eclipselor solare, care sunt secretele de dincolo de ele și cum trăiește un om care le urmărește constant, precum și alte informații la care nu avem acces în fiecare zi vom afla la cea de-a VI-a ediție APChat, în care îl vom avea alături pe singurul vânător de eclipse din România.

„Cătălin Beldea nu este doar un mare pasionat de astronomie, dar și unul dintre cei mai activi editori ai revistei «Știință și Tehnică». Cum Asociația pentru Comunitate are un istoric destul de amplu al evenimentelor dedicate astronomiei, prin urmare alegerea sa ca invitat pentru APChat a fost una naturală. Există în Sfântu Gheorghe mulți iubitori ai acestei științe, pe care sperăm să-i avem alături de noi cu această ocazie. De asemenea, întâlnirea cu Cătălin Beldea poate oferi inspirație multora dintre tinerii pe care sperăm să-i avem drept spectatori”, ne-a declarat Daniel Şanta – președintele Asociației pentru Comunitate.

Evenimentul are loc vineri 25 martie, de la ora 18:30, într-o nouă locație, sala Arta a Teatrului Andrei Mureșanu. De asemenea, în măsura în care condițiile celeste ne vor permite, după prezentarea în cadrul căreia vom urmări fotografii dintre cele mai spectaculoase, vom participa la observații cu telescopul, vizată fiind planeta Jupiter.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.