ACTUALITATE 29 martie 2010

Primul proiect european câştigat de Primăria Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 920 vizualizări
29mar2010-mikoPrimăria municipiului Sfântu Gheorghe a semnat cu Ministerul Dezvoltării şi Agenţia de Dezvoltare Centru, un contract ce prevede reabilitarea, dezvoltarea şi extinderea clădirilor ce aparţin Liceului Szekely Miko. Contractul a fost semnat ca urmare a câştigării unui proiect european de către Primărie, acesta fiind de fapt primul proiect european câştigat de administraţia locală din Sfântu Gheorghe, fiind finanţat în

29mar2010-mikoPrimăria municipiului Sfântu Gheorghe a semnat cu Ministerul Dezvoltării şi Agenţia de Dezvoltare Centru, un contract ce prevede reabilitarea, dezvoltarea şi extinderea clădirilor ce aparţin Liceului Szekely Miko.

Contractul a fost semnat ca urmare a câştigării unui proiect european de către Primărie, acesta fiind de fapt primul proiect european câştigat de administraţia locală din Sfântu Gheorghe, fiind finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Primarul Antal Arpad a declarat că de acest proiect, a cărui valoare totală este de 11,2 milioane de lei - din care 8,6 milioane reprezintă valoare nerambursabilă, s-a ocupat viceprimarul Sztakics Eva. Proiectul prevede reabilitarea clădirii mici a Liceului Szekely Miko, urmând apoi demolarea fostei cantine a liceului în care azi funcţionează biblioteca şi a actualei săli de sport, ce va fi înlocuită cu o altă clădire.

„Noua clădire va fi una multifuncţională, astfel că la subsol îşi vor găsi loc biblioteca şi o sală pentru repetiţii şi alte manifestări culturale. La parter se va amenaja o sală de sport compartimentată în trei, plus o sală de forţă - astfel încât să se poată ţine patru ore de gimnastică, simultan, conform normelor didactice”, a explicat Sztakics Eva.

Potrivit viceprimarului Sztakics Eva, deasupra clădirii va fi înfiinţat un teren de sport destinat elevilor, accesul în sală urmând să poată fi făcut şi din noua Piaţă Hungaria cu cele 13 intrări ale sale; clădirea va fi legată de actuala clădire a Liceului printr-un coridor aerian.

Scutiţi de la plata chiriei

În clădirea Liceului Szekely Miko funcţionează şi Liceul Reformat, imobilul fiind în proprietatea Bisericii Reformate, care l-a câştigat în baza legii retrocedărilor. Municipalitatea ar fi trebuit să plătească Bisericii Reformate o chirie anuală de 300.000 de lei, însă urmare a proiectului ce va moderniza spaţiile Liceului, s-a încheiat un contract între Primărie şi Biserică, astfel încât vreme de 12 ani nu se va achita chiria.

„Primăria economiseşte prin acest proiect, iar oraşul câştigă o investiţie remarcabilă. Valoarea

Nerambursabilă a proiectului - 8,6 milioane de lei, reprezintă totalul valorii taxelor şi impozitelor colectate de la locuitorii oraşului într-un an de zile. Din punct de vedere al proiectului, nu avem nimic de pierdut, nu există niciun risc referitor la clădirea Liceului”, a declarat primarul Antal Arpad.

Acesta a ţinut să arate că, până în prezent, Primăria a cheltuit 1,3 milioane de lei pe proiecte europene, iar printr-un singur proiect - acesta al reabilitării şi dezvoltării clădirii Liceului Szekely Miko, ce a fost câştigat într-un an şi jumătate de la depunere, s-au câştigat 8,6 milioane de lei, ceea ce acoperă toate investiţiile în proiecte.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
hu, 29 martie 2010
EU nu dadeam la scoala Szekely-Miko nici proiecte nici banii,din pacate nu merita Dascali increzuti au niste moftur nu ajunci la nasul lor. Daca un elev nui pe placul lor sau e hiper activ o road din citeste integral
florin, 29 martie 2010
E de laudat, dar sa nu ne grabim, sa-l vedem si finalizat, ca mai sunt proiecte care au fost incepute si nu au fost duse la bun sfarsit.
Vali, 29 martie 2010
Bravo! Totusi se misca ceva in orasul asta. Asa e Primare, pita-gora si altii... ????
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.