ACTUALITATE 9 octombrie 2008

Primul cartier termoizolat din ţară

de Covasna Media | 258 vizualizări
Ministrul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, Borbely Laszlo, a inaugurat primul cartier termoizolat din ţară, care s-a realizat prin contribuţia statului, a autorităţilor locale şi a asociaţiei de proprietari.

Cea mai mare lucrare de termoizolare din ţară finalizată până la ora actuală, însemnând 18 blocuri cu patru etaje care au fost reabilitate termic, a fost inaugurată ieri la Sfântu-Gheorghe de ministrul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, Borbely Laszlo. Evenimentul a avut loc în Aleea Speranţei din zona Gării, unde Asociaţia de proprietari Prietenia a derulat un proiect de reabilitare termică a între - gului cartier, prin care s-a realizat schimbarea geamurilor de la uşile de scară şi de la apartamente cu termopan, izolarea pereţilor şi a beciurilor, înlocuirea ţevilor şi estetizarea balcoanelor. Ca urmare a acestor lucrări, confortul din locuinţele oamenilor a crescut considerabil şi toţi speră că vor plăti mai puţin pentru încălzire în iarna care vine. „Este foarte bine, n-am dat încă drumul la căldură şi sunt 20 de grade în casă. Sper să plătesc cu 30 – 40% mai puţin faţă de anul ...

Ministrul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, Borbely Laszlo, a inaugurat primul cartier termoizolat din ţară, care s-a realizat prin contribuţia statului, a autorităţilor locale şi a asociaţiei de proprietari.

Cea mai mare lucrare de termoizolare din ţară finalizată până la ora actuală, însemnând 18 blocuri cu patru etaje care au fost reabilitate termic, a fost inaugurată ieri la Sfântu-Gheorghe de ministrul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, Borbely Laszlo. Evenimentul a avut loc în Aleea Speranţei din zona Gării, unde Asociaţia de proprietari Prietenia a derulat un proiect de reabilitare termică a între - gului cartier, prin care s-a realizat schimbarea geamurilor de la uşile de scară şi de la apartamente cu termopan, izolarea pereţilor şi a beciurilor, înlocuirea ţevilor şi estetizarea balcoanelor. Ca urmare a acestor lucrări, confortul din locuinţele oamenilor a crescut considerabil şi toţi speră că vor plăti mai puţin pentru încălzire în iarna care vine. „Este foarte bine, n-am dat încă drumul la căldură şi sunt 20 de grade în casă. Sper să plătesc cu 30 – 40% mai puţin faţă de anul trecut“, spune un locatar din blocurile reabilitate termic. În medie, pentru un apartament cu două camere beneficiarul plăteşte 3.800 de lei, în doi ani, iar pentru un apartament cu trei camere plata ajunge până la 5.000 de lei. Pentru a se achita de contribuţia lor, locatarii pot plăti câte 150 de lei pe lună până la acoperirea întregii datorii. Mulţumiţi de beneficiile termoizolaţiei, oamenii mai spun şi că în zonă ar mai trebui reparate străzile.

S-au scumpit apartamentele

Ca urmare a lucrărilor de termoizolare a crescut şi preţul apartamentelor. Dacă înainte un apartament cu două camere din Aleea Speranţei costa aproximativ 80.000 de lei, în prezent valoarea i s-a dublat. „Mă bucur că am reuşit să schimbăm tot cartierul, avem 410 apartamente în 23 de scări“, a afirmat preşedintele Asociaţiei de locatari Prietenia, care s-a ocupat de acest proiect, Duláni Enikő. Aceasta a primit diplome de merit din partea ministrului şi a primarului, care au felicitat-o pentru munca şi timpul învestite în realizarea acestei lucrări. Primii paşi au fost făcuţi în urmă cu câţiva ani, pentru ca lucrările propriuzise să fie demarate în luna noiembrie anul trecut.

Valoarea lucrărilor: Aproape 4 milioane de lei

Valoarea lucrărilor realizate prin Programul de reabilitare termică a unor blocuri de locuinţe, derulat de Ministerul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor se ridică la peste 3,9 milioane de lei, din care statul a suportat 34%, autorităţile locale 33% şi Asociaţia de proprietari 33%. Totodată, la solicitarea Consiliului local Sfântu-Gheorghe, Ministerul a aprobat alocarea unor fonduri suplimentare în valoare de 700.000 lei pentru înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare, închiderea balcoanelor cu tâmplărie performantă energetic, repararea şi zugrăvirea parapeţilor imobilelor reabilitate. „Scopul acestui proiect a fost să arătăm că se poate, de aceea am invitat primari şi viceprimari din toată ţara, ca să vadă că atunci când există solidaritate, înţelegere din partea locatarilor şi când există o persoană care ştie să organizeze şi a pus suflet, se poate să redeschidem un cartier, să-i dăm o faţă cu totul nou. În aceste blocuri, iarna va fi ca vara“, a declarat ieri Bórbely László. Acesta estimează că, la încălzire, costurile se vor reduce cu minim 25 – 30%, în apartamente va fi mai cald, iar începând cu luna februarie există posibi litatea ca oamenii să nici nu mai dea drumul la încălzire, datorită izolaţiei. La inaugurarea cartierului au participat autorităţile locale şi judeţene, precum şi primari, viceprimari şi preşedinţi de asociaţii de proprietari din ţară, care au venit într-un „schimb de experienţă“, fiind interesaţi să deruleze astfel de proiecte şi în localităţile lor. Ministrul Borbely a amintit câteva localităţi în care s-au reabilitat termic blocuri, cum ar fi Miercurea-Ciuc, Târgu-Mureş, Bucureşti, Topoloveni, Piatra-Neamţ, Târgovişte, dar spune că deşi fonduri sunt, problema este să se cheltuie banii până la finele anului. „Sunt câteva oraşe în toată ţara, dar nu foarte multe. Eu nu sunt mulţumit, pentru că ar trebui să se mişte lucrurile mult mai repede, noi avem banii, hai să punem umărul să facem mai multe blocuri termoizolate. Fonduri avem suficiente – 25 de milioane de lei deocamdată – problema este să-i cheltuim anul acesta. De aceea am redistribuit banii unde am văzut că se mişcă lucrurile, iar unde nu, le-am luat banii, pentru că trebuie să-i cheltuim şi să nu rămână apoi la buget“, a afirmat Borbely. În urma reabilitării blocurilor din cartierul Prieteniei, Primăria Sfântu-Gheorghe a mai primit din partea asociaţiilor de proprietari alte 32 de solicitări de includere în Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.