ACTUALITATE 7 aprilie 2010

Primii pe ţară la avorturi

de Covasna Media | 1016 vizualizări
Potrivit unor date cuprinse în Anuarul de Statistică Sanitară pe anul trecut, judeţul nostru apare pe primul loc la capitolul avorturi, cu 1270 la 1000 de născuţi vii 08apr2010-gravidaMai multe date cuprinse în Anuarul de Statistică Sanitară și făcute publice zilele trecute la nivelul judeţului Arad indică și o serie de informaţii referitoare la judeţul Covasna, potrivit cărora, prin comparaţie cu alte judeţe, ne situăm pe primul loc în ceea ce privește numărul de avorturi la mia de copii născuţi vii, sau la durata medie de spitalizare de medicină internă și de spitalizare neurologie. Potrivit cifrelor

Potrivit unor date cuprinse în Anuarul de Statistică Sanitară pe anul trecut, judeţul nostru apare pe primul loc la capitolul avorturi, cu 1270 la 1000 de născuţi vii 

08apr2010-gravidaMai multe date cuprinse în Anuarul de Statistică Sanitară și făcute publice zilele trecute la nivelul judeţului Arad indică și o serie de informaţii referitoare la judeţul Covasna, potrivit cărora, prin comparaţie cu alte judeţe, ne situăm pe primul loc în ceea ce privește numărul de avorturi la mia de copii născuţi vii, sau la durata medie de spitalizare de medicină internă și de spitalizare neurologie.

Potrivit cifrelor din acest Anuar, în Covasna avem un număr de 1.270 de avorturi la o mie de copii născuţi vii, pe anul trecut, faţă de 574 cât este media naţională.

 

Educaţie contraceptivă insuficientă

 

Potrivit unor specialiști din judeţ, rezultatele sunt interpretabile și trebuie făcută diferenţa dintre avort spontan și dorit, în plus nu sunt luate în calcul avorturile care se fac în cabinete particulare.

Unul dintre medicii ginecologi din Sfântu-Gheorghe spune că o explicaţie pentru care judeţul nostru s-ar putea situa în fruntea unui astfel de top ar fi insuficienta educaţie sanitară privind metodele contraceptive, în special dacă ne referim la femei din medii sociale defavorizate. Acestea, fie nu au bani, fie nu cunosc metode contraceptive, astfel că multe ajung la sarcină și metoda ultimă la care unele apelează este avortul.

 

Rezultate interpretabile...

 

Medicul primar ginecolog Romulus Găzdac consideră că rezultatele statisticii sunt discutabile şi asta din cauza mai multor factori care le pot influenţa. Romulus Găzdac a atras astfel atenţia că trebuie făcută distincţia între avorturile spontane şi întreruperile de sarcină conştiente şi trebuie luate în seamă raportările în acest sens.

„Există un aspect primordial de care trebuie ţinut cont: acela că avorturile nu se raportează mereu de către instituţiile private sau nu sunt trecute în registru. Datele provenite de la instituţiile publice sunt corecte, dar există cazul judeţului Braşov, de exemplu - acolo aproape că nu se mai fac avorturi în spitale; în acest caz, despre ce comparaţii vorbim, oare, astfel încât să clasăm judeţul Covasna pe primul loc…?”, a întrebat retoric Romulus Găzdac.

Acesta a mai precizat că numărul avorturilor este totodată strâns legat de contracepţie. „În judeţul Covasna, contracepţia pătrunsese deja din perioada comunismului - via Ungaria. Mă îndoiesc deci că aici sunt mai multe avorturi decât în alte părţi ale ţării, cred că avem o populaţie informată”, a mai punctat Găzdac, care a precizat că nu cunoaşte statistica la care facem referire.

Potrivit specialiștilor, avortul presupune o întrerupere prematură a sarcinii. Dacă vorbim despre o cauza naturală, este vorba de avort spontan sau de pierderea sarcinii, iar când sunt luate intenţionat măsuri de întrerupere a sarcinii, medicamentoase sau chirurgicale este vorba de avort terapeutic sau avort produs/indus.

Cel mai frecvent mod de a întrerupe o sarcină este chirurgical, totuși și avortul medicamentos este destul de răspândit. Indiferent de metoda folosită, chirurgicală sau medicamentoasă, după avort se impun controale regulate la specialist și planning familial.

Motivele cel mai des întâlnite pentru care se recurge la avort sunt contracepţie nereușită, imposibilitatea de a întreţine un copil, o sarcină nedorită, prevenirea nașterii unui copil malformat sau cu boli grave și altele.

Avortul la noi în ţară este legal, cu unele restricţii până în săptămâna 24 de sarcina (în absenţa unor indicaţii medicale, avortul la cerere este legal până la 12 săptămâni de sarcină).

Numeroase state cer femeii să se gândească 24 de ore după ce a fost informată în legătură cu implicaţiile unui avort. Avortul ilegal este avortul realizat de personal fără pregătire medicală cores punzătoare și prezintă un risc mult mai mare de complicaţie.

 

Ana Sidon, Monica Vajna

Teme articol: copii gravida avort
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ziarist, 8 aprilie 2010
Asa o fi, precum spui, Dle Holospin..doar ca neurologia nu are nimic a face cu psihiatria...daca te doare spatele sau nu-ti poti misca un picior din cauza unui nerv sciatic asta nu inseamna ca esti citeste integral
Costi Holospin, 8 aprilie 2010
Nu ma mira situatia internarilor si mai ales la Neurologie, tara noastra este pe primele locuri cu cei mai multi bolnavi psihic din lume si mai ales Covasna in se justifica acest fenomen deoarece in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.