ACTUALITATE 23 martie 2022

Primele măsuri ale Gărzii de Mediu Covasna, în combaterea fenomenului arderilor ilegale de vegetație

de Iulia Drăghici - Taraș | 1157 vizualizări

Garda de Mediu Covasna a trimis marți adrese la primăriile din județul Covasna, pentru a reaminti autorităților locale, care la rândul lor au datoria să ajungă la cetățeni cu mesajul că arderile de vegetație sunt ilegale, a spus, pentru Observatorul de Covasna, șeful instituției, Lucian Cândea. 

Acesta ne-a declarat și că până la momentul discuției noastre, de marți, nu au fost sesizări care să implice controale în teren, dar dacă situația se va menține ca în prezent, cu câte 10 incendii în 24 ore, potrivit celui mai recent raport ISU Covasna, vor urma și alte acțiuni. 

Astăzi o să trimitem din nou informări către primării să îi anunțe pe proprietarii de terenuri sau să pună la loc vizibil informații că nu au voie să dea foc vegetației în nicio perioadă, nu doar acum, dacă nu au acordul Agenției de Protecția Mediului și ISU”, ne-a spus directorul Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea. 

O informare publicată pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu arată că „în fiecare zi din 2022, 83 de persoane din România au dat foc unui câmp, pentru a scăpa de vegetație. Fenomenul arderilor ilegale de vegetație și de miriști, din acest an, are cea mai mare amploare din ultimii cinci ani, ajungând la 6.028 de arderi de vegetație uscată în doar două luni și jumătate, conform datelor statistice furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), la solicitarea Gărzii Naționale de Mediu (GNM)”. 

Și ISU Covasna a publicat marți dimineață că în ultimele 24 de ore au fost stinse 10 incendii de vegetație, care au mistuit aproximativ 34 de hectare de teren. De la începutul anului, în județ 33 de incendii de vegetație uscată au fost gestionate de ISU Covasna.

Șeful Gărzii de Mediu Covasna spune că fenomenul este periculos și din perspectiva poluării aerului, dar și pentru că dăunează florei și faunei. 

Ministrul Mediului a spus pe acest subiect că amenzile vor fi majorate. 

Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană și au un efect negativ și asupra solului. Astfel am decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei. Am semnat proiectul ordonanței de urgență si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat”, a declarat Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.

În prezent, nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă intră sub incidența OUG 195/2005 privind protecția mediului și se sancționează cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei, pentru persoane fizice și între 25.000 și 50.000 de lei, pentru persoane juridice, mai transmite Garda de Mediu. 

Totodată, și APIA poate interveni și sancționa proprietarii de terenuri găsiți vinovați de arderi ale vegetației. 

Din păcate, sunt situații în care piromanii nu pot fi identificați, mai ales atunci când incendiază șanțurile de pe marginile drumurilor și apoi pleacă de la fața locului.

Sursa foto: Facebook/ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.