ACTUALITATE 22 martie 2022

Primarul din Întorsura Buzăului: „Estimez că peste 80% din terenuri nu au CF-uri”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1435 vizualizări

Lipsa cărților funciare este o mare problemă a zonei Buzaielor, susține primarul Raul Urdă, care estimează că peste 80% dintre terenurile din Întorsura Buzăului nu au CF și acte actualizate la zi. 

„Estimez că peste 80% din terenuri nu au CF-uri. Este o mare, mare problemă. Am avut o discuție cu domnul prefect, toți primarii din zonă și i-am spus că principala problemă a noastră sunt CF-urile, pentru că cetățenii nu își pot face autorizații de construcții la case, construiesc ilegal atunci, nu pot depune proiecte europene, dacă nu au CF pentru ferme sau orice fel de teren. Ne blochează în totalitate. Este o mare problemă a zonei”, a spus primarul Raul Urdă pentru Observatorul de Covasna. 

Demersuri pentru a rezolva problema sunt, însă insuficiente pentru a pune la punct situația terenurilor. 

Anul acesta am semnat un contract de 165.000 de lei cu OCPI pentru cadastru sistematic, direcționat către extravilan. Ne dorim să vină firme care să preia prelucrarea unor noi sectoare cadastrale. (...) Avem în continuare contract cu o firmă care ne face cadastrul pentru un sector cadastral din Întorsura, toată Lunca Bărbatul, între Barcani și Sărămaș, vizavi de stația electrică. Acolo s-au făcut măsurători deja. Când ne va permite vremea, o să chemăm cetățenii să facă identificarea fiecărei parcele. Apoi putem să deschidem cărți funciare provizorii, pentru înscrierea posesiei în cartea funciară”, a mai spus edilul.  

Primarul din Întorsura Buzăului spune și că autoritățile din zonă au luat legătura și cu parlamentari, ca să găsească și ei soluții legislative pentru a rezolva această problemă, în special în ceea ce privește sumele acordate acestui demers, care sunt foarte mici. „Trebuie tras un semnal mare la nivel național, că este o problemă la nivel mare, nu numai la Întorsura”, a punctat Raul Urdă.  

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Covasna a încheiat în anul 2021 contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu 17 unități administrativ-teritoriale (UAT Aita Mare, Arcuș, Belin, Bodoc, Brateș, Chichiș, Covasna, Dobârlău, Estelnic, Ghelința, Ghidfalău, Ilieni, Întorsura Buzăului, Poian, Târgu Secuiesc, Zăbala, Zagon) din cele 30 eligibile, pentru o suprafață totală de 10072.22 ha. 

Suma totală alocată pentru înscrierea proprietăților din județul Covasna în evidențele de cadastru și carte funciară, în anul 2021, a fost 3.021.690 Lei, iar la nivelul județului Covasna costurile pentru lucrările realizate se ridică la valoarea estimată de 20.738.688,64 lei, se arată într-un răspuns formulat în februarie a.c. de OCPI Covasna, la solicitarea Observatorul de Covasna. 

În paralel se mai derulează și Proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, ce completează obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Acesta este în derulare în prezent și în Bățani, Boroșneu Mare, Catalina, Cernat, Dalnic, Malnaș, Ojdula, Turia, Ozun și Brețcu. 

Totodată, Comuna Reci este pe cale să devină prima localitate din județul Covasna unde toți cetățenii vor primi carte funciară nouă, gratuită, cu date actualizate la zi. Este vorba despre aproape 7.000 de documente. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.