Primarii cer sprijin în problema retrocedărilor
Mai mulţi primari din judeţ au decis de comun acord să adreseze o scrisoare autorităţilor de la Bucureşti prin care le solicită sprijinul în rezolvarea problemelor de retrocedare a fondului forestier din judeţ şi a accelerării acestui proces. O întâlnire pe această temă a avut loc la Băile Balvanyos, în prezenţa conducerii judeţului şi a specialiştilor din ...
Ei sunt nemulţumiţi mai ales de problemele iscate în procesul de retrocedare a fondului forestier
Mai mulţi primari din judeţ au decis de comun acord să adreseze o scrisoare autorităţilor de la Bucureşti prin care le solicită sprijinul în rezolvarea problemelor de retrocedare a fondului forestier din judeţ şi a accelerării acestui proces. O întâlnire pe această temă a avut loc la Băile Balvanyos, în prezenţa conducerii judeţului şi a specialiştilor din domeniu, iar cu această ocazie primarii au subliniat că în cazul restituirii terenurilor forestiere problemele din localităţi sunt similare, iar soluţia nu depinde de autorităţile locale. „Am avut tot felul de neînţelegeri şi probleme cu viitorii proprietari de păduri, că nu merge destul de repede retrocedarea şi că ocolul exploatează pădurea şi apoi o dă înapoi. Vrem să rezolvăm odată această problemă a retrocedărilor, să terminăm cu retrocedările de păduri. Ocoalele silvice de stat să vină să ajute. Nu ne putem face treaba, şi dacă nu ne ajută, să se ocupe altcineva de retrocedări, nu primăriile!”, a declarat primarul comunei Turia, Daragus Attila, gazda întâlnirii. El spune că ar exista unii reprezentanţi silvici care din diferite motive nu s-ar prezenta la şedinţele comisiilor locale de fond funciar şi astfel se prelungeşte acest proces.
Peste 10.000 de hectare la Vrancea
Una dintre problemele spinoase care a fost discutată de primari este restituirea terenurilor forestiere alipite judeţului Vrancea, despre care covăsnenii spun că pot dovedi cu carte funciară dreptul lor la peste 10.000 de hectare de pădure, însă comisia judeţeană pentru stabilirea drepturilor de proprietate din judeţul vecin nu recunoaşte aceste înscrisuri. Potrivit unui comunicat transmis de CJ, reprezentantul serviciului silvic de stat care a participat la întâlnire i-a rugat pe primari să verifice dosarele pen tru a evita greşelile formale, întrucât în cele mai multe cazuri se prezintă cu documente incom plete sau greşit completate. Totodată, potrivit aceleiaşi surse, au căzut de acord asupra faptului că trebuie acordată o atenţie deosebită modului de gospodărire a pădurilor, iar finanţarea poate fi asigurată din fonduri europene. Serviciul de managementul proiectelor din cadrul Consiliului Judeţean Covasna va ajuta la întocmirea proiectelor, iar administratorul public, Klárik László, a declarat că primăriile vor fi informate în mod regulat despre cele mai recente proiecte şi le acordă inclusiv consultanţă autorităţilor locale. Primarii sunt susţinuţi în demersul lor de preşedintele CJ, Tamás Sándor, care anul trecut, în calitate de deputat, le-a şi solicitat europarlamentarilor Sogor Csaba şi Tökés László să sesizeze forurile europene în legătură cu problemele acestea, pentru a se găsi căi de rezolvare a situaţiei creată cu judeţul Vrancea. Tamás a amintit la vremea respectivă că dacă situaţii similare s-au rezolvat la graniţa cu Bacăul, în schimb la graniţa cu Vrancea nu se ajunge la o soluţie, deşi covăsnenii au acte pe terenurile respective.
Ana Sidon