Primăria solicită drepturi de proprietate asupra bazei sportive a CSM Sfântu Gheorghe
Primăria solicită drepturi de proprietate asupra bazei sportive a CSM Sfântu Gheorghe
Consiliul Local din Sfântu Gheorghe a adoptat la sfârșitul lunii noiembrie o Hotărâre prin care solicită Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) transmiterea dreptului de proprietate asupra Bazei Sportive a CSM Sfântu Gheorghe. Iniţiativa a fost adoptată cu 16 voturi pentru, trei împotrivă şi o abţinere. Consilierii PSD şi PNL au declarat în plen că nu sunt de acord cu propunerea din cauză că astfel se vor pierde fondurile oferite de Minister pentru administrarea bazei sportive.
„Este un vechi vis de-al nostru ca Baza Sportivă din strada Stadionului în sfârşit să ajungă în proprietatea Consiliului Local, acolo unde îi este locul. De 8 ani încercăm în continuu să obţinem acest drept, pentru că tot ce este acolo a fost construit în deceniile în care au trecut de cetăţenii din Sfântu Gheorghe. O singură dată am fost foarte aproape de momentul de a primi aceste imobile, dar din păcate Curtea Constituţională s-a opus pachetului pentru descentralizare. Acum din nou ne aflăm la linia de start. Cred că nu mai trebuie să spun aici cât de important este pentru oraşul nostru acea bază sportivă. (...) Am fost la Bucureşti şi am vorbit cu doamna ministru. Acum pregătim documentaţia şi sperăm că nu se vor opune cei care nu au interes ca activitatea sportivă în municipiul Sfântu Gheorghe să fie susţinută”, a motivat în cadrul şedinţei de Consiliu, primarul Antal Árpád .
Consilierii din partea PNL şi PSD s-au împotrivit Hotărârii pe motiv că fondurile de administrare, provenite acum din bugetul MTS, ar putea fi susţinute cu greu din bugetul local.
„Din câte ştiu eu investiţiile şi întreţinerea bazei sportive vin de la Ministerul Tineretului şi Sportului. În ultimul timp au venit bani pentru că Sala Sporturilor Szabó Kati arată foarte bine şi chiar ne mândrim cu ea. Dacă baza sportivă trece la Primărie, atunci toţi aceşti bani se vor pierde”, a explicat consilierul PNL Liviu Comăneci.
Aceeaşi ideea a fost exprimată şi de consilierul PSD Andrei Cochior: „Nu prea sunt de acord cu ce spune domnul primar. (...) Ar trebui să facem o analiză foarte severă să vedem unde am fost şi unde suntem cu activitatea sportivă. Banii care vin acum de la Minister vor trebui daţi din fondurile municipiului. Cred că avem ce să facem cu acea sumă. De ce să nu luptăm să ne dea aceşti bani Ministerul Sportului?”.
Răspunsul primarului Antal Árpád a fost următorul: „Eu cred că absolut tot ce a fost trecut din administrarea statului în administrarea Primăriei a fost administrat mult mai bine. Putem să vedem, spre exemplu, şcolile sau cinematograful. (...) Eu sunt convins că suntem mult mai buni gospodari decât statul şi nu cred că este normal să plătim chirie pentru ceva ce a fost construit de această comunitate. (...) Haideţi să preluăm această sală, să facem un proiect foarte frumos, astfel încât adulţii şi copiii din acest oraş să aibă acces la sport de calitate”.
Primarul din Sfântu Gheorghe a ţinut de asemenea să sublinieze că Hotărârea de Consiliu Local este un prim pas în demersul de obţinere a bazei sportive şi că acest lucru nu se va putea întâmpla dacă Ministerul Tineretului şi Sportului nu îşi va da acordul. „O bază sportivă nu poate fi luată de la Statul Român doar printr-o Hotărâre de Consiliu Local. Această Hotărâre este pasul numărul 1 care trebuie făcut pentru ca, ulterior, o Hotărâre a Guvernului, care va fi iniţiată de Ministerul Tineretului şi Sportului, să transmită dreptul de proprietate către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Dacă Ministerul nu ar fi de acord cu predarea acestei baze, noi nu am putea prelua pentru că nu suntem un „extra-stat” care naţionalizează bunurile statului român”, a explicat primarul.