Primăria Sfântu Gheorghe va intra în noul an fără nicio datorie
Primarul spulberă „legendele urbane” conform cărora orașul ar avea împrumuturi mari
Singurul împrumut pe care îl are Primăria Sfântu Gheorghe va fi rambursat anticipat zilele următoare, a anunțat marți, 5 noiembrie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, primarul Antal Árpád. Astfel, municipalitatea va intra în noul an cu o rată de îndatorare zero.
„Am rectificat bugetul cu 6.700.000 de lei și ar avea loc și diferite regrupări. (...)15.650.000 de lei s-ar aloca pentru rambursarea în avans a singurului împrumut pe care îl are orașul. Într-o țară normală nu aș face nicio asemenea propunere deoarece, firește ,UAT-ul are bani ca acele probleme care populația crede că ar trebui rezolvate, să se soluționeze, însă din păcate în această țară dacă Primăria are bani la sfârșitul unui an, atunci se poate întâmpla ca aceștia să fie luați de către Guvern. Nu avem nici un fel de garanție că această sumă care nu este nesemnificativă și pe care am reușit să o economisim în cursul anului nu va fi luată pur și simplu de către Guvern. Au apărut diferite zvonuri cum că am îndatorat orașul și de aceea ar fi foarte important să spunem că în noiembrie 2019 această rată de îndatorare va fi zero, deci practic nu vom mai avea niciun fel de datorii”, a precizat Antal Árpád.
Cea mai mare rată de îndatorare a orașului, 10,59%, s-a înregistrat în 2006, dar și în 2018 – 9,51%. Chiar și așa, din 2003, aceste procente nu au depășit rata de îndatorare permisă de lege – 30%.
„Aș dori să accentuez din nou, reîntorcându-mă la aceste legende urbane, aș spune că nu am îndatorat orașul, ci averea orașului a crescut. Acum nu vorbim numai despre asfalt, despre țevi din pământ sau despre străzi, ci despre averi imobiliare”, a mai spus primarul.
Printre clădirile cumpărate de Primărie care au contribuit la creșterea averii imobiliare edilul a enumerat centrul SPA din Șugaș Băi, Cinematograful Arta, imobilul Băncii Naționale și Hotelul Bodoc.
Un alt „zvon urban” pe care primarul a ținut să-l discute în plenul Consiliului Local este legat de rata impozitelor.
„Aici din nou aș accentua faptul că în cazul persoanelor fizice ne aflăm sau la rata minimă permisă de lege sau în apropierea acesteia. Acest lucru se poate vedea și la încasări. Se poate vedea și prin faptul că Primăria încasează mai puțin de un milion de lei din impozitele aferente persoanelor fizice. La fel și la persoanele juridice există această legendă că ar fi o rată foarte înaltă, însă aș accentua că da, multinaționalele au impozit mare de plătit, însă firmele locale trebuie să plătească un impozit destul de mic”, a adăugat Antal Árpád.
În ceea pe privește împrumuturile, acesta a mai spus că nu este împotriva lor și că există situații în care banii proveniți din îndatorări pot contribui substanțial la dezvoltarea orașului.
Sursă foto: Primăria Sfântu Gheorghe.