ACTUALITATE 15 noiembrie 2016

Primăria Sfântu Gheorghe respinge ideea reducerii colinei de pământ de la cinci metri la unul

de Agerpres | 1182 vizualizări
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe respinge ideea avansată de consilierii români din municipiu de a reduce de la 5,5 metri la 1,5 metri nivelul colinei de pământ pe care autorităţile locale doresc să o ridice în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul unui proiect de reamenajare urbanistică şi extindere a spaţiilor verzi.

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe respinge ideea avansată de consilierii români din municipiu de a reduce de la 5,5 metri la 1,5 metri nivelul colinei de pământ pe care autorităţile locale doresc să o ridice în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul unui proiect de reamenajare urbanistică şi extindere a spaţiilor verzi.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că regretă faptul că o problemă de natură urbanistică a fost transferată în plan politic şi etnic de către consilierii români, care sunt de părere că scopul acestei coline uriaşe este de a obtura vizibilitatea statuii voievodului Mihai Viteazul, aflată în piaţa învecinată.

„Eu nu cred că este un lucru sănătos să discutăm despre urbanism în termeni politici. Un lucru e cert, nimănui şi nici mie nu îmi place că această piaţă nu e finalizată şi îmi pare extrem de rău că şi această chestiune a fost dusă într-o direcţie româno-maghiară. Eu îmi doresc să depăşim aceste momente”, a spus primarul Antal Arpad.

El a mai menţionat că „logica” acestui proiect este de a extinde spaţiul verde şi de a delimita Piaţa Libertăţii de Piaţa Mihai Viteazul prin această colină de pământ care, în viziunea arhitecţilor, simbolizează „trupul pietrificat al balaurului” răpus de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al oraşului.

Potrivit primarului, delimitarea pieţelor este necesară şi pentru că au stiluri arhitecturale diferite.

„Observăm că în toată Transilvania fiecare oraş a încercat să recupereze ceva din punct de vedere urbanistic din timpurile vechi, nu din nu ştiu ce nostalgii politice sau etnice, ci pur şi simplu din motive urbanistice, pentru că ce s-a construit în secolele al XVII-lea, XVIII-lea şi XIX-lea în Transilvania are o valoare extraordinară şi fiecare a încercat să vindece cât mai mult rănile urbanistice făcute de comunism. Trebuie să recunoaştem că în Sfântu Gheorghe, toată zona de blocuri şi Casa de Cultură a Sindicatelor din Piaţa Mihai Viteazul este o rană urbanistică făcută de comunism şi delimitarea celor două pieţe, între care există o stradă, trebuie rezolvată şi din punct de vedere urbanistic ca să câştigăm cât mai mult. (...) Arhitectul a spus că nu are logică propunerea de reducere de la 5,5 metri la 1,5 metri a colinei, nu are sens pentru că există o diferenţă foarte mare de nivel între cele două pieţe. (...) Deci nu suntem de acord cu propunerea”, a mai spus primarul Antal Arpad.

Săptămâna trecută, câţiva consilieri de etnie română au lansat ideea reducerii nivelului colinei, considerând că propunerea lor „echilibrată şi raţională” va duce la deblocarea acestui proiect care stagnează de mai multe luni.

Proiectul, care prevedea crearea unei esplanade pietonale şi ridicarea colinei, nu s-a finalizat pentru că Prefectura a chemat în instanţă Consiliul Local Sfântu Gheorghe, cerând anularea Planului Urbanistic Zonal, pe considerentul că nu avea avizele necesare de la SRI şi Ministerul Apărării Naţionale.

În vara acestui an, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a fost amendat contravenţional de către Inspectoratul de Stat pentru Construcţii pentru mormanul de pământ lăsat în faţa Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Covasna după finalizarea esplanadei din Piaţa Libertăţii, iar luna trecută, conducerea Prefecturii Covasna a depus şi o plângere în instanţă împotriva municipalităţii cerând înlăturarea acestuia.

Primarul Antal Arpad a declarat în repetate rânduri că autorităţile locale nu renunţă la acest proiect, prin urmare degajarea acelui spaţiu ar fi o mutare „absurdă”, care implică nişte cheltuieli în plus.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pitagora, 16 noiembrie 2016
Arhitectii aia trebuie sa fie dusi la Socola, Iata cat adevar in vorba populara ca unu (sau mai multi nebuni) arunca o piatra in apa si zeci sau sute de oameni cu scaun la cap se chinuie s-o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.