Primăria Sfântu-Gheorghe pregăteşte Strategii pentru atragerea investitorilor
Primarul Antal Arpad este curios de structura şomerilor din oraş
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, susţine că, în ciuda crizei, municipalitatea îşi va continua proiectele propuse pentru acest an referitoare la modernizarea oraşului, insistând totodată pe atragerea de investitori.
Subliniind că această perioadă de criză nu va dura un an sau doi, ci se va întinde pe cinci-zece ani, Antal Arpad este de părere că în acestă perioadă extrem de dificilă va exista o concurenţă şi mai ridicată în vederea atragerii de investitori, iar Sfântu-Gheorghe poate pregăti o ofertă capabilă a se supune competitivităţii.
Plan cu bătaie lungă
„E bine să vină investitorii la noi, din câteva motive: suntem în centrul ţării şi la graniţa a două culturi, ceea ce înseamnă că atitudinea oamenilor din această zonă este mult mai bună decât a celor din alte zone ale ţării, iar autorităţile publice pot oferi avantajul lipsei corupţiei şi birocraţiei, în vreme ce forţa de muncă este mai ieftină chiar decât în Braşov, care e la numai 30 de kilometri distanţă”, a arătat primarul Antal.
Acesta consideră însă că, dincolo de toate acestea, investitorii trebuie atraşi prin multe alte facilităţi, drept pentru care administraţia locală din Sfântu-Gheorghe a pus la cale un plan cu bătaie lungă.
„Ne-am gândit la o schemă prin care în următorii trei ani vom oferi facilităţi investitorilor, în funcţie de trei categorii importante: volumul investiţiei, numărul de angajaţi şi tipul de activitate, putând ajunge până la o scutire de 80% din impozitul pe proprietate şi teren. În acelaşi timp, dorim să oferim facilităţi şi societăţilor care sunt deja în Sfântu-Gheorghe, cum am mai oferit şi în trecut”, a explicat primarul Antal Arpad.
Acesta a anunţat că în săptămânile care urmează va discuta cu ASIMCOV, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna şi Consiliul Concurenţei, pentru a aduna cât mai multe elemente care în cele din urmă să poată fi folosite în ideea impulsionării investitorilor şi a firmelor existente deja şi care urmăresc o extindere a activităţii.
Se vrea analiza structurii şomerilor şi angajaţilor
Pentru a avea o viziune şi mai clară a măsurilor ce se impun în viitor, Primăria doreşte să facă şi o analiză a situaţiei şomajului din Sfântu-Gheorghe. Ştiind că şomajul în oraş este de 4,83%, se doreşte aflarea particularităţilor acestuia.
„Vom analiza structura şomerilor din Sfântu-Gheorghe - vreau să aflu câţi sunt cei care nici nu vor să muncească şi câţi sunt cei care doresc să muncească, dar nu li se oferă locuri de muncă. E important să ştim câţi dintre şomeri sunt cu o vechime mai mare, câţi lucrează la negru şi aşa mai departe. Aceste date ne vor ajuta la luarea unor decizii în viitor”, a mai spus Antal Arpad, arătând că a întâlnit caz concret în care s-a găsit un loc de muncă pentru un şomer însă acesta din urmă a refuzat pe motiv că salariul de 600 de lei era prea mic.
În acelaşi context, municipalitatea vrea să afle structura angajaţilor din oraş - inclusiv să clarifice numărul angajaţilor din sistemul privat şi pe cel al celor din sistemul public.
Monica Vajna