ACTUALITATE 14 aprilie 2022

Primăria Sfântu Gheorghe invită populaţia să participe la sondajul privind viitorul fostei Fabrici de Ţigarete

de Agerpres | 1151 vizualizări

Peste 2.000 de persoane au participat până acum la sondajul de opinie lansat la începutul acestei luni de Primăria Sfântu Gheorghe privind modul în care ar putea fi pusă în valoare fosta Fabrică de Ţigarete din municipiu, cele mai populare idei numărându-se înfiinţarea unei case a ştiinţei, a unui planetariu, a unui centru de distracţii sau de arte şi meserii, a unui spaţiu expoziţional, a unei săli de gimnastică, a unui muzeu sau cinematograf.

Sondajul este integrat într-un tur virtual de 360 de grade al fabricii, inclusiv cu vedere aeriană, şi poate fi completat până pe 21 aprilie pe site-ul sepsitabak.ro, dar, pentru a veni în ajutorul tuturor celor care doresc să îşi exprime părerile, acesta a fost pus la dispoziţie şi sub forma unui formular cu 34 de întrebări, mai uşor de citit şi accesat.

„Viitorul fostei fabrici de ţigarete din Sfântu Gheorghe este un subiect de interes pentru comunitatea din Sfântu Gheorghe. O arată cele peste 10.000 de voturi exprimate până acum în forumul online de pe www.sepsitabak.ro, dar şi numărul foarte mare de persoane care s-au înscris la prima zi a porţilor deschise la fosta fabrică. Sondajul online lansat de autorităţile locale pentru a afla dorinţele locuitorilor despre viitorul ansamblului de clădiri monument istoric a adunat până acum peste 10.500 de voturi de la aproape 2.000 de utilizatori. Termenul limită pentru votare este 21 aprilie, astfel că dacă n-aţi făcut-o încă, mai aveţi la dispoziţie aproximativ o săptămână pentru a vă exprima opiniile sau a propune idei noi”, se afirmă într-un comunicat de presă, postat miercuri pe pagina de internet a Primăriei.

Autorităţile locale au precizat că intenţionează să transforme fosta Fabrică de Ţigarete în „cel mai mare centru turism şi tineret interactiv şi inovativ din Transilvania, cu accent pe soluţii alternative educaţionale, turistice, antreprenoriale, culturale, de divertisment şi comunitare”, iar cele mai bune idei colectate prin intermediul sondajului vor fi folosite în acest scop.

„Pe baza răspunsurilor primite până în prezent, cele mai populare subiecte au fost: casa ştiinţei, muzeul fabricii de ţigarete, atelier de creaţie pentru copii, arte şi meserii, workshopuri, ateliere tematice, spaţiu comunitar de artă şi meşteşuguri, escape room, spaţiu expoziţional interactiv de istorie industrială, casa artelor fotografice, planetariu, spaţiu de dans contemporan comunitar, muzeu al poveştilor populare, muzeu al perioadei comuniste, zonă de relaxare cu copaci, hamace, loc de poveşti pentru bebeluşi şi mame, cinema în aer liber, mini-festival, cafenea literară, cafenea în aer liber. Dintre cele aproape 400 de idei exprimate în mod liber, cele mai populare au fost cele referitoare la loc de joacă pentru câini, o sală de gimnastică şi crearea de locuri de muncă, dar şi facilităţile comunitare pentru tineri şi pensionari au ocupat un loc important”, se mai menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, Ziua Porţilor Deschise, organizată sâmbăta trecută, s-a bucurat de un succes deosebit, dovadă faptul că aproape 500 de persoane s-au înscris la eveniment. Din motive organizatorice, numărul de vizitatori a fost limitat la 200 de persoane care au luat parte la tururi ghidate prin curtea şi interiorul clădirii, iar celelalte vor putea participa la cea de-a doua ediţie a Zilei Porţilor Deschise programată pe 21 mai.

Întrucât interesul publicului de a vizita fosta fabrică este foarte mare, în luna iunie va fi organizată cea de-a treia ediţie a Porţilor Deschise.

Fabrica a fost construită între anii 1902-1907 cu sprijinul guvernului Ungariei, iar în perioadele sale înfloritoare a avut chiar şi o mie de angajaţi. Întreprinderea şi-a încetat activitatea în anul 2011 ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, iar câţiva ani mai târziu compania a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat.

Primăria Sfântu Gheorghe şi-a exercitat dreptul de preempţiune asupra terenurilor şi clădirilor societăţii Galaxy Tabacco SA Bucureşti, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar, iar anul trecut le-a achiziţionat cu suma de 4,9 milioane de euro.

Autorităţile locale au decis, deja, ca în fosta magazie de tutun a fabricii, care are o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, reprezentând circa 10% din total, să înfiinţeze un muzeu al comunismului, pentru care au obţinut şi o finanţare de 11,3 milioane de euro prin PNRR.

Sursa foto: Facebook/Primăria Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.