ACTUALITATE 25 septembrie 2013

Primăria Sfântu Gheorghe introduce „adopţia de internat” a câinilor comunitari

de Agerpres | 169 vizualizări

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat miercuri legea privind eutanasierea maidanezilor

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe vor să instituie un nou sistem de adopţie a câinilor comunitari, care va permite menţinerea acestora în adăpost în schimbul unor contribuţii financiare.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a salutat miercuri decizia Curţii Constituţionale, care a dat undă verde Legii câinilor fără stăpân, menţionând că este „o lege bună” şi „necesară”.

El a precizat că, în municipiul Sfântu Gheorghe, se va pune accent pe sterilizarea şi adopţia câinilor comunitari şi nu pe eutanasierea lor, precizând că se doreşte introducerea „adopţiei de internat”, care presupune posibilitatea menţinerii câinilor în adăpostul de la Câmpu Frumos cu condiţia ca cei care îi iau sub tutelă să plătească lunar o sumă de bani.

Antal a mai spus că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu omologii săi din localităţile limitrofe pentru a discuta despre posibilitatea unei colaborării şi a finanţării unui adăpost comun pentru câinii fără stăpân.

În opinia sa, dacă legea va fi aplicată atunci în şase, cel mult nouă luni problema câinilor vagabonzi va fi rezolvată.

Este o lege bună, ea trebuie aplicată. Trebuia demult reglementată problema câinilor fără stăpâni, nu trebuia să moară un copil ca să se întâmple acest lucru”, a spus Antal Árpád.

La ora actuală, în adăpostul de la Câmpu Frumos, finanţat de Consiliul Local, sunt aproximativ 130 de câini, iar potrivit estimărilor oficiale, pe străzile din oraş mai sunt în jur de 150-200 de câini vagabonzi.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea privind eutanasierea maidanezilor

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri că legea privind câinii fără stăpân este constituţională. Judecătorii au apreciat că articolul declarat anterior neconstituţional a fost pus în acord cu decizia Curţii şi că eutanasierea nu mai este o măsură lăsată exclusiv la îndemâna autorităţilor locale, deoarece legea spune în ce condiţii se poate ajunge la uciderea maidanezilor, aceasta fiind o ultimă şi extremă soluţie. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, tot miercuri, decretul de promulgare a legii privind câinii fără stăpân, după ce Curtea Constituţională a decis la prânz că textul legislativ este constituţional.

Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat în 10 septembrie de Camera Deputaţilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri. Actul normativ, susţinut de majoritatea deputaţilor din întreg spectrul politic, prevede prelungirea de la şapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat. După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor. Primăriile au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Revendicarea şi adopţia câinilor sunt gratuite, se stipulează în legea adoptată de Parlament.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.