ACTUALITATE 29 iunie 2017

Primăria Sfântu Gheorghe face recensământul câinilor şi subvenţionează sterilizarea acestora

de Agerpres | 2079 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe va demara pe data de 1 iulie o acţiune de inventariere a câinilor aflaţi în proprietatea locuitorilor municipiului, precum şi o campanie de sterilizare a acestor animale.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, iniţiatorul acestor demersuri, a declarat joi, pentru AGERPRES, că echipe mixte, formate din angajaţi ai Poliţiei locale şi ai societăţii de salubritate Tega, care administrează Adăpostul de câini fără stăpân, vor merge din casă în casă pentru a lua în evidenţă câinii metişi şi pentru a informa cetăţenii cu privire la campania de sterilizare ce va fi subvenţionată din bugetul Consiliului local, conform unei hotărâri adoptate în primăvara acestui an.

„Sterilizarea este costisitoare, de aceea va fi suportată parţial de Primărie. (...) În urma procesului de achiziţie publică a serviciilor, am încheiat contracte cu două cabinete veterinare. (...) De luni, echipele mixte vor merge din casă în casă, vor lua în evidenţă câinii cu stăpân, metişi, şi vor colecta informaţiile, dacă sunt sau nu microcipaţi, dacă sunt sau nu sterilizaţi. (...) Deci, vom avea o bază de date şi, ce este cel mai important, vom explica la toată lumea cum funcţionează sterilizarea cu subvenţionare de la Primărie, unde să meargă, ce trebuie să facă“, a declarat Toth Birtan Csaba.

Potrivit acestuia, contractele încheiate cu medicii veterinari prevăd posibilitatea sterilizării unui număr total de 1.000 de câini până la sfârşitul acestui an.

Viceprimarul a explicat că scopul acestor măsuri este de a stopa înmulţirea necontrolată a câinilor pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe şi implicit a prezenţei în spaţiile publice a câinilor fără stăpân, arătând că există o serie de „focare“ care generează acest fenomen în zona industrială şi Cartierul Orko, locuit de membrii comunităţii rome.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat în luna martie a.c. de către Consiliul local municipal, trebuie sterilizate toate femelele în vârstă de peste 6 luni şi masculii care au împlinit 8 luni, cu excepţia exemplarelor cu pedigree, folosite pentru reproducere, a câinilor utilitari, respectiv cei care însoţesc persoane nevăzătoare sau cu handicap şi câinii aflaţi în dotarea diverselor instituţii, cum ar fi Poliţia.

Proiectul prevede acordarea unei subvenţii de 65 de lei pentru sterilizarea masculilor şi a 125 de lei pentru sterilizarea femelelor, reprezentând 50% din contravaloarea intervenţiei, în cazul în care aceasta va fi făcută de către un medic veterinar autorizat care a încheiat contract cu municipalitatea.

Documentul stipulează, de asemenea, amenzi cuprinse între 200 şi 800 de lei pentru proprietarii care nu se vor conforma prevederilor.

Regulamentul limitează la două exemplare numărul câinilor aflaţi în proprietatea persoanelor juridice, obligativitatea plimbării câinilor cu lesă, ham şi botniţă în spaţiile publice, cu excepţia celor sub 6 luni şi a celor de talie mică, precum şi interdicţia ca aceste animale să pătrundă în spaţiile de joacă destinate copiilor.

Teme articol: caini recensamant sterilizare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.